ΑΘΗΝΑ
12:33
|
27.04.2024
Ζοζέπ Μπορέλ: «είμαστε 27 και πρέπει να πείσω τους 27».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην καταγγελία ότι τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία εμποδίζονται από μία χώρα μέλος προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

«Όλη η Ένωση κρατείται όμηρος από ένα κράτος μέλος (…) Πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν μπορούμε να παραμένουμε όμηροι», τόνισε ο Λαντσμπέργκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως είναι γνωστό, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η χώρα του δεν μπορεί να συμφωνήσει στο 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας με την παρούσα μορφή του, περιλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, καθώς αυτό θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας.

Αυστρία: «Συμφωνία τις επόμενες μέρες»

«Είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων τις επόμενες ημέρες», δήλωσε δήλωσε από την πλευρά του, προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

«Είναι σαφές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα προς συζήτηση, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να στοχεύσουμε στο να γίνουν αυτές οι συζητήσεις εκεί που ανήκουν, στο Συμβούλιο, προκειμένου να μην δοθεί δημόσια η εικόνα της ασυμφωνίας. Η Ρωσία μάς παρακολουθεί», τόνισε ο ίδιος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην ολοκληρωθεί το πακέτο».

Μπορέλ: «Πρέπει να πείσω και τους 27»

Από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, επισήμανε ότι «είμαστε 27 και πρέπει να πείσω τους 27»

«Μεταξύ αυτών είναι κάποιοι οι οποίοι έχουν περισσότερα προβλήματα από άλλους.  Είναι αντικειμενικό ότι ορισμένα κράτη αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες λόγω της εξάρτησής τους από την Ρωσία καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να παραλάβουν ποσότητες με πετρελαιοφόρα. Έχουν μόνο αγωγούς που προέρχονται από τη Ρωσία. Φυσικά θα το συζητήσουμε και θα βάλω τα δυνατά μου για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση», ανέφερε, προσθέτοντας  ωστόσο ότι δεν μπορεί να παρέχει διαβεβαιώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα