Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχωρεί την Πέμπτη για τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για να προωθήσει την ηγεμονία των ΗΠΑ στην Ασία, τη στιγμή που η προσοχή του Λευκού Οίκου έχει εστιαστεί στη Ρωσία και την Ευρώπη — και εν μέσω φόβων για τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.
Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου διαφημίζεται ως απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προβαίνουν σε νέες κινήσεις για να εδραιώσουν την πολυετή κυριαρχία τους στην ανατολική Ασία, όπου η ανερχόμενη κινεζική εμπορική και στρατιωτική ισχύς υπονομεύει την κυριαρχία δεκαετιών των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τους ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γιορτάσουν τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ προτού επιβιβαστεί στο Air Force One για τη Σεούλ.
Ο Δημοκρατικός ηγέτης κατευθύνεται προς τη Νότια Κορέα και μετά στην Ιαπωνία την Κυριακή για να πραγματοποιήσει συνόδους κορυφής με τους ηγέτες και των δύο χωρών, καθώς και να συμμετάσχει σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής του Quad -μια ομάδα από την Αυστραλία, την Ινδία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες- στο Τόκιο.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου σκέλους του ταξιδιού, θα επισκεφθεί τα στρατεύματα των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, αλλά δεν θα κάνει το παραδοσιακό προεδρικό ταξίδι στα βόρεια σύνορα που είναι γνωστά ως «DMZ» μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν επέμεινε ότι δεν υπάρχει «ένταση» μεταξύ των ευρωπαϊκών και ασιατικών ζητημάτων, αποκαλώντας τα «αμοιβαία ενισχυτικά».
«Υπάρχει κάτι αρκετά υποβλητικό στο να πηγαίνεις από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Φινλανδίας και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας για να ενισχύσεις τη δυναμική του ΝΑΤΟ και την απάντηση του ελεύθερου κόσμου στην Ουκρανία, και μετά να μπεις σε ένα αεροπλάνο για να πετάξεις στον Ινδο-Ειρηνικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάλιβαν.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο Σάλιβαν είπε ότι ο Μπάιντεν οδεύει προς την Ασία με «τον άνεμο στην πλάτη μας» μετά την «επιτυχημένη ηγεσία» των ΗΠΑ στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Το υψηλό στρατιωτικό, διπλωματικό και οικονομικό κόστος που επιβάλλεται στη Ρωσία θεωρείται στην Ουάσιγκτον ως «προειδοποιητική βολή» που πρέπει να κατανοήσει η Κίνα, δεδομένων των δεδηλωμένων φιλοδοξιών της να αποκτήσει τον έλεγχο της Ταϊβάν, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει πόλεμο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς είπε ότι το Πεκίνο παρακολουθείται «προσεκτικά».
«Πιστεύω ότι έχουν εντυπωσιαστεί από τον τρόπο με τον οποίο η διατλαντική συμμαχία έχει συγκεντρωθεί για να επιβάλει οικονομικό κόστος στη Ρωσία ως αποτέλεσμα αυτής της επιθετικότητας», είπε.
Ο Σάλιβαν είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θέλει τόσο να αντιμετωπίσει την Κίνα στο ταξίδι όσο να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία του Μπάιντεν για να δείξει ότι η Δύση και οι Ασιάτες εταίροι της δεν θα διχαστούν και δεν θα αποδυναμωθούν.
Τόνισε ιδιαίτερα τη συνεργασία με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, μεταξύ άλλων, στο καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υπό την ηγεσία των ευρωπαϊκών δυνάμεων και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της Βρετανίας στην πρόσφατα δημιουργηθείσα εταιρική σχέση ασφαλείας AUKUS.
Αυτό το «ισχυρό μήνυμα» θα «ακουστεί στο Πεκίνο», είπε ο Σάλιβαν, «αλλά δεν είναι αρνητικό μήνυμα και δεν στοχεύει σε καμία χώρα».
Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πιθανό η Βόρεια Κορέα, η οποία αψήφησε τις κυρώσεις του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή σειράς πυρηνικών δοκιμών πυραύλων φέτος, να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη Μπάιντεν για να πραγματοποιήσει «προκλήσεις». Ο Σάλιβαν είπε ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται στενά και από κοινού με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία και ότι μίλησε επίσης για το θέμα με τον Κινέζο ομόλογό του την Τετάρτη.