ΑΘΗΝΑ
02:56
|
21.09.2024
Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι μειώθηκαν κάτω από τις 200.000 οι άνθρωποι που διαπιστώθηκε πως έχουν «πυρετό» τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ υπέκυψε ένας ασθενής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει ακόμα απαντήσει στην αμερικανική προσφορά για την παροχή εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 καθώς η ασιατική χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρώτο «επίσημα επιβεβαιωμένο» ξέσπασμα της πανδημίας.

Τα κρατικά ΜΜΕ της Βορείου Κορέας ανακοίνωσαν ότι μειώθηκαν για πρώτη φορά κάτω από τις 200.000 οι άνθρωποι που διαπιστώθηκε πως έχουν «πυρετό» τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ υπέκυψε ένας ασθενής. Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι φέρονται να εμφανίζουν συμπτώματα «πυρετού» ενώ η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε λοκντάουν.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA έκανε λόγο για «θετική τάση» μετά τη λήψη μέτρων για να ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγκγιάνγκ δεν απαντά στις προσφορές για βοήθεια από το εξωτερικό και κρατά τα σύνορα κλειστά, ενώ δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτούν τα επίσημα στοιχεία.

Η προσφορά εμβολίων από τις ΗΠΑ ανακοινώθηκε από τον Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νότια Κορέα. «Προσφέραμε εμβόλια, όχι μόνο στη Βόρεια Κορέα αλλά και στην Κίνα. Είμαστε έτοιμοι για την άμεση παράδοσή της», είπε ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γουν Σουκ-γεόλ. «Δεν μας απάντησαν», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Καθώς δεν διαθέτει επαρκή αριθμό διαγνωστικών τεστ, η Πιονγκγιάνγκ δεν ανακοινώνει ποιος είναι ο επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων του ιού SARS-CoV-2, ούτε εάν οι θάνατοι όντως οφείλονταν στην COVID-19. Επί του παρόντος ο απολογισμός των θυμάτων φέρεται να βρίσκεται στους 67 νεκρούς. Όμως ειδικοί τονίζουν πως οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πέρυσι, η Βόρεια Κορέα είχε διαβεβαιώσει πως ανέπτυσσε δικό της εξοπλισμό για να κάνει τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR). Σύμφωνα με το KCNA, εξάλλου, η χώρα «επιταχύνει την ανάπτυξη νέων τεστ αντισωμάτων για τον έγκαιρο εντοπισμό» κρουσμάτων.

Πλέον, πρόσθεσε το πρακτορείο, κινητοποιήθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο υγειονομικοί, ανάμεσά τους φοιτητές και εκπαιδευτικοί σε σχολές ιατρικής, στο πλαίσιο της προσπάθειας να «εξαλειφθεί» η επιδημία.

Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πρόθυμος για μια συνάντηση υπό τις κατάλληλες περιστάσεις με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. «Θα εξαρτηθεί από το αν θα είναι ειλικρινής και σοβαρός για μια τέτοια συνάντηση», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ είχε διοργανώσει το 2018 την ιστορική σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Βορείου Κορέας στη Σιγκαπούρη και την επόμενη χρονιά έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφτηκε την απομονωμένη χώρα της κορεατικής χερσονήσου.

Οι Μπάιντεν και Γουν Σουκ-γεόλ  συμφώνησαν στην ανάπτυξη αμερικανικών όπλων εάν χρειαστεί για την αποτροπή επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα. Επίσης προανήγγειλαν νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες είχαν μειωθεί τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια μείωσης της έντασης στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα