ΑΘΗΝΑ
20:54
|
27.04.2024
«Σε ένα συντεταγμένο κράτος η παραπληροφόρηση δεν πρέπει να καταπολεμείται με αντιδημοκρατικά μέτρα λογοκρισίας» υποστηρίζουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αίτηση που ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετάσει τον αποκλεισμό των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, όπως το Russia Today και το Sputnik, στην Ε.Ε. κατέθεσε, χθες Τρίτη, ένας συνασπισμός παρόχων και οργανώσεων που υπερασπίζονται την ελευθερία του Διαδικτύου και την ελευθερία του Τύπου.

Ο ολλανδικός συνασπισμός που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων την Ολλανδική Ένωση Δημοσιογράφων (NVJ) και την οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων Bits of Freedom,  υποστηρίζει ότι το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε την απόφαση να λογοκρίνει αυτά τα κανάλια χωρίς να υπολογίσει την ελευθερία της πληροφόρησης που κατοχυρώνεται από τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν η απόφαση πάρθηκε βιαστικά «χωρίς να έχει προηγηθεί ανεξάρτητη και προσεκτική διαβούλεση και αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το συνταγματικό κράτος και το τι πρεσβεύουμε ως κοινωνία».

Αν και οι προσφεύγοντες αναγνωρίζουν ότι τα μπλοκαρισμένα ρωσικά ΜΜΕ είναι «μεροληπτικά» και δεν υπερασπίζεται το περιεχόμενό τους θεωρεί ότι «σε ένα συντεταγμένο κράτος η παραπληροφόρηση δεν πρέπει να καταπολεμείται με αντιδημοκρατικά μέτρα λογοκρισίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ολλανδικής Ένωσης Δημοσιογράφων, Τόμας Μπρούνινγκ.

«Με την επιβολή της απαγόρευσης, περιορίζεται το δικαίωμα στην ενημέρωση όλων των πολιτών και του ελεύθερου Τύπου στην ΕΕ», δήλωσε ο Γουίντο Πότερς, της BIT, ένας από τους παρόχους διαδικτύου που συμμετέχουν στην κίνηση.

«Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, χωρίς δικαστικό έλεγχο», αναφέρει από την πλευρά του ο Ρέτζο Ζένγκερ, της οργάνωσης Bits of Freedom, «Η απόφαση να καταστήσουμε τις πληροφορίες απρόσιτες δεν πρέπει να είναι στα χέρια των ηγετών της κυβέρνησής μας, αλλά των ανεξάρτητων δικαστών», πρόσθεσε.

«Το γεγονός ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου πρέπει να εμποδίσουν την πρόσβαση σε πληροφορίες ως αποτέλεσμα του μέτρου έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της δικτυακής ουδετερότητας. Ένα δωρεάν και ανοιχτό Διαδίκτυο είναι απολύτως απαραίτητο σε ένα δημοκρατικό συνταγματικό κράτος», δήλωσε τέλος ο επικεφαλής του παρόχου Διαδικτύου Freedom Internet, ένας από τους ενάγοντες στη δίκη.

Πηγή: nvj.nl

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα