ΑΘΗΝΑ
16:39
|
05.11.2024
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έθεσε ως έπαθλο της αναμέτρησης την διεθνή πρωτοκαθεδρία για τον 21ο αιώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα σχέδια της κυβέρνησης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να ηγηθεί του «μπλοκ» χωρών που σήμερα στρέφονται κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε έναν «ευρύτερο συνασπισμό» που θα αντιμετωπίζει την Κίνα σαν την «πιο σοβαρή, μακροπρόθεσμη απειλή» για την «διεθνή τάξη» (όπως εννοούν οι ΗΠΑ την διεθνή τους πρωτοκαθεδρία) αποκάλυψε το απόγευμα μιλώντας στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν σε εκδήλωση του ινστιτούτου «Asia Society Policy Institute» ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν ανέπτυξε το σχέδιο αυτό στη βάση μίας προσέγγισης σε τρεις «πυλώνες» του σφοδρού ανταγωνισμού με την Κίνα με «έπαθλο» την πρωτοκαθεδρία σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο τον 21ο αιώνα.

China vs. US: Lost in Translation? - EE Times Asia

Είπε πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ρωσία και τον πόλεμο του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία σαν «την πιο οξεία και άμεση απειλή για τη διεθνή σταθερότητα». Ωστόσο λίγα λεπτά μετά έστρεψε το κέντρο βάρους στην Κίνα ισχυριζόμενος πως αποτελεί «μεγαλύτερο κίνδυνο».

«Ακόμη και εάν ο πόλεμος του Πούτιν συνεχιστεί, εμείς θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην πιο σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη διεθνή τάξη και αυτή είναι εκείνη που τίθεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας» είπε ο Μπλίνκεν.

Και συνέχισε:

«Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει και την πρόθεση να αναμορφώσει την διεθνή τάξη και εντεινόμενα την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική ισχύ να το πράξει. Το όραμα του Πεκίνου θα μας απομακρύνει από τις διεθνείς αξίες που έφεραν τη διεθνή πρόοδο τα τελευταία 75 χρόνια».

Ακολούθως ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν επιδιώκουν την ανατροπή τους συστήματος διακυβέρνησης στην Κίνα αλλά «να προσφέρουν» μία εναλλακτική επιλογή, αναφέροντας:

«Δεν πρόκειται να αναγκάσουμε τις χώρες να διαλέξουν αλλά να τους δώσουμε μία επιλογή».

Παραδέχθηκε πως οι ΗΠΑ έχουν «περιορισμένη δυνατότητα» να επηρεάσουν τις προθέσεις και τις φιλοδοξίες της Κίνας υποστηρίζοντας πως θα επιχειρήσουν να ρίξουν την προσοχή τους στην «αναμόρφωση του στρατηγικού περιβάλλοντος πέριξ της Κίνας»…

China vs United States (USA) - Who Would Win? 2020 Military / Army  Comparison - YouTube

Κατά τα άλλα ο Μπλίνκεν υποστήριξε πως μένει αμετάβλητη η πολιτική των ΗΠΑ για «μία Κίνα» αναφερόμενος στην Ταϊβάν σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Μπλίνκεν πως οι ΗΠΑ θα «βοηθήσουν» την Ταϊβάν να αμυνθεί απέναντι σε μία «εισβολή από την Κίνα».

«Η προσέγγισή μας είναι συνεπής εδώ και δεκαετίες… Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην πολιτική της Μίας Κίνας . Είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς αλλαγές στο στάτους κβο οιασδήποτε πλευράς» είπε χαρακτηριστικά για να καταλήξει πως οι ΗΠΑ «δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Η ομιλία του Μπλίνκεν έγινε αμέσως μετά την πρόσφατη περιοδεία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ, όπου επικέντρωσε τις συζητήσεις του στην εντεινόμενη «απειλή» και ισχύ της Κίνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προεδρικές Εκλογές 2025: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Αμείωτες συνεχίζονται οι ισραηλινές σφαγές στην κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Αγαπητές φεμινίστριες: Είστε ρατσίστριες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα