ΑΘΗΝΑ
19:21
|
27.04.2024
Η Ιδρυτική Πράξη «απλούστατα δεν εφαρμόζεται πλέον, εξαιτίας της Ρωσίας», λέει ο αναπληρωτής γγ της Συμμαχίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ΝΑΤΟ δεν περιορίζεται πλέον από δεσμεύσεις του παρελθόντος για την ανάπτυξη δυνάμεων του στην ανατολική Ευρώπη, δήλωσε, χθες Κυριακή, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, Μίρτσα Τζοάνα.

Σύμφωνα με την Ιδρυτική Πράξη του 1997, που αποσκοπούσε στην επαναφορά της σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Συμμαχίας, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για να «αποτρέψουν οποιαδήποτε δυνητικά απειλητική συσσώρευση συμβατικών δυνάμεων σε συμφωνημένες περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης».

Όμως, προχωρώντας στην εισβολή στην επικράτεια της Ουκρανίας και διακόπτοντας κάθε διάλογο με την Ατλαντική Συμμαχία, η Ρωσία «ακύρωσε το περιεχόμενο της Ιδρυτικής Πράξης», τόνισε ο κ. Τζοάνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Βίλνιους.

Οι Ρώσοι «είχαν δεσμευτεί να μην επιτεθούν σε γείτονές τους, κάτι που κάνουν, και να διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, κάτι που δεν κάνουν», είπε ο κ. Τζοάνα. Η Ιδρυτική Πράξη «απλούστατα δεν εφαρμόζεται πλέον, εξαιτίας της Ρωσίας», πρόσθεσε.

«Τώρα δεν έχουμε περιορισμούς για να έχουμε μια στιβαρή στάση στην ανατολική πλευρά και να διασφαλίσουμε ότι κάθε τετραγωνική ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ προστατεύεται από το Άρθρο 5 και τους συμμάχους μας» κατέληξε ο αξιωματούχος.

Το 2017, το ΝΑΤΟ είχε αναπτύξει πολυεθνικές τακτικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία με σκοπό την αποτροπή της Ρωσίας. Στα τέλη Φεβρουαρίου, έστειλε ενισχύσεις. 

Τα κράτη της Βαλτικής θέλουν ακόμη μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ, ζητούν να αναπτυχθούν ταξιαρχίες αντί για μικρότερους τακτικούς σχηματισμούς. Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται στα μέσα Ιουνίου για να το εξετάσουν. Οι ηγέτες της Συμμαχίας αναμένεται να επικυρώσουν τις αποφάσεις τους στη σύνοδο της Μαδρίτης στα τέλη του επόμενου μήνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα