ΑΘΗΝΑ
10:18
|
06.10.2024

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί πολύ πιο σύντομα, από ό,τι είχε ανακοινώσει το Σάββατο με τηλεοπτικό διάγγελμα, ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί πολύ πιο σύντομα, από ό,τι είχε ανακοινώσει το Σάββατο με τηλεοπτικό διάγγελμα, ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μισέλ Αούν ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ καθώς γίνεται αποδέκτης διαδοχικών παραιτήσεων μελών της κυβέρνησής του.

Μόνο σήμερα παραιτήθηκαν ο υπουργός Οικονομίας Γάζι Ουάζνι (που ήταν ο βασικός διαπραγματευτής των αρχών της χώρας του με κλιμάκιο αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) και η υπουργός Δικαιοσύνης Μαρί Κλοντ Νατζμ. Την Κυριακή παραιτήθηκαν ο υπουργός Πληροφοριών Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ και ο υπουργός Περιβάλλοντος Δαμιανός Κατάρ.

Το Σάββατο σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ανακοίνωσε πως θα προωθήσει στη βουλή νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών και πως θα παραμείνει στη θέση του για περίπου δύο μήνες. Ωστόσο οι θυελλώδεις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από το Σάββατο και οι βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας εντείνουν τον κλοιό πιέσεων γύρω από την κυβέρνηση που φαίνεται πως κρέμεται από μία κλωστή.

Κατά τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου αναφέρθηκε ο θάνατος ενός αστυνομικού και ο τραυματισμός πάνω από 700 ατόμων, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που κατέγραφαν τα γεγονότα.

Χιλιάδες πολίτες ζητούν εκλογές, ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα εξουσίας, αντιμετώπιση της χρεοκοπίας και ουσιαστικές απαντήσεις για την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου. Μπροστά σε αυτά τα σοβαρά προβλήματα οι αρχές του Λιβάνου εμφανίζονται αδύναμες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Την Κυριακή σε διεθνή τηλεδιάσκεψη δωρητών δόθηκαν υποσχέσεις από 30 χώρες πως θα δώσουν βοήθεια άνω των 253 εκατομμυρίων ευρώ στο Λίβανο. Δεν έλειψαν οι απαιτήσεις ορισμένων ηγετών έναντι του Λιβάνου για «μεταρρυθμίσεις» και «διεθνή έρευνα» για τα γεγονότα της 4ης Αυγούστου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα