ΑΘΗΝΑ
00:51
|
06.10.2024
Δεν αποκλείεται να πλησιάζει η «βαρυχειμωνιά» της ύφεσης για την αμερικανική οικονομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η «βαρυχειμωνιά» της ύφεσης φαίνεται πως περιμένει το προσεχές διάστημα την αμερικανική οικονομία εάν επαληθευτούν οι ανησυχίες αναλυτών του αμερικανικού δικτύου CNN.

Οι αναλυτές του δικτύου παρατηρούν με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις σε τρεις σημαντικούς δείκτες: την αγορά εργασίας, την αγορά κατοικίας και την τελευταία έκθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας (FED) για την δυσμενή επίπτωση των οικονομικών συνθηκών σε αρκετές περιφέρειες των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ οι αναλυτές παρατηρούν ότι μήνα με τον μήνα μειώνεται ο αριθμός των νέων προσλήψεων. Τον Μάιο οι προσλήψεις ήταν περίπου 390.000. Τον Απρίλιο 428.000. Τα αντίστοιχα περσινά διαστήματα οι μηνιαίες προσλήψεις κυμαίνονταν μεταξύ 450.000 και 650.000.

ΗΠΑ: 850.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, σε ένα σημάδι ανάκαμψης της  οικονομίας

Σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων, καταγράφεται εκτίναξη του κόστους δανεισμού μετά την απόφαση της FED να αρχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια λόγω υψηλού πληθωρισμού.

What You Need To Know About Buying Property in the USA

Ένα στεγαστικό 30ετές δάνειο στις 2 Ιουνίου 2021 είχε επιτόκιο 2,99%. Φέτος, 2 Ιουνίου 2022 το επιτόκιο έχει ανέβει στο 5,09%. Αυτό πρακτικά απωθεί νέους αγοραστές ακινήτων (ιδιαίτερα των νέων εργαζομένων και νέων ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν μόνιμη στέγη)  με αποτέλεσμα να μειώνεται η ζήτηση. Και ενώ τον Απρίλιο οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν για τρίτο συναπτό μήνα, οι τιμές των ακινήτων παρέμειναν στα ύψη. Το κόστος για μία μεσαία κατοικία εκτιμάται πως ανέβηκε μέσα σε έναν χρόνο κοντά στο 15%.

Σε ό,τι αφορά τέλος την έκθεση της FED για την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα, καταγράφεται πως οι 12 περιφέρειες σε όλη τη χώρα γνώρισαν ανάπτυξη με τάσεις ωστόσο μείωσης  λόγω των πιο δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Η ανάλυση του CNN δείχνει να συμπληρώνει το παζλ των δηλώσεων και προβλέψεων διευθυντικών στελεχών κορυφαίων τραπεζικών ομίλων και κερδοσκοπικών ταμείων αλλά και δισεκατομμυριούχων όπως ο Ίλον Μασκ που σήμερα ανακοίνωσε πως θα προβεί σε απολύσεις προσωπικού γιατί έχει «ένα σούπερ κακό προαίσθημα» για την οικονομία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέση Ανατολή: Στα πρόθυρα περιφερειακού πολέμου, ίσως του μεγαλύτερου στην Ιστορία της

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο πετρελαϊκού σοκ στη Μέση Ανατολή

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει τη δημιουργία επιπλέον 49 ταξιαρχιών με 5.000 στρατιώτες σε κάθε μία

ΣΥΡΙΖΑ: Και επισήμως υποψήφιος για Πρόεδρος ο Απόστολος Γκλέτσος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα