ΑΘΗΝΑ
20:47
|
28.04.2024
Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού διαπίστωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ κατά την επίσκεψή του στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η δημόσια υγεία έχει απαξιωθεί τόσο από την παρούσα όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την επίσκεψή του στο ΑΧΕΠΑ όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου.

Κατά τη συνάντησή του με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτη Παντελιάδη, ο κ. Κουτσούμπας έθεσε τα θέματα της έλλειψης προσωπικού στο Νοσοκομείο, της υποχρηματοδότησης, των ελαστικών μορφών εργασίας και της ανάγκης για την επιστροφή στην εργασία των 60 ανεμβολίαστων εργαζόμενων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Ο κ Παντελιάδης σημείωσε ότι το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ ,το οποίο λειτούργησε ως νοσοκομείο Covid ,έδωσε τον καλύτερο εαυτό του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ανέφερε επίσης ότι το ΑΧΕΠΑ έχει αρχίσει να δέχεται μεγάλη ροή ασθενών λέγοντας «μακάρι να είχαμε περισσότερο προσωπικό».

Στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ , ο πρόεδρος του οποίου, Σταύρος Καρακατσάνης, έθεσε αιτήματα, μεταξύ των οποίων η αύξηση του βασικού μισθού, η επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας , η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά , η μονιμοποίηση των συμβασιούχων επικουρικών καθώς των εργαζομένων με προγράμματα του ΟΑΕΔ και η επιστροφή των ανεμβολίαστων που βρίσκονται σε αναστολή.

Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη του στο ΑΧΕΠΑ εντόπισε τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες , τόνισε ότι το πρόβλημα θα ενταθεί με τις συνταξιοδοτήσεις στο τέλος του χρόνου, και χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι δεν έχουνε επιστρέψει στην εργασία τους οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις ελαστικές μορφές εργασίας και στο θέμα των συμβασιούχων οι οποίοι ,όπως είπε «βρίσκονται εδώ και χρόνια σε ομηρία» και πρέπει να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Επίσης τόνισε ότι η Δημόσια Υγεία απαξιώθηκε τόσο από την παρούσα όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ενώ αναφερόμενος στην υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων είπε ότι το αφήγημα περί αρμονικής συνύπαρξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα έχει καταρρεύσει στα δύο χρόνια της πανδημίας. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει παντελής έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και για αυτό το λόγο δεν μπορούν να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία στα οποία , λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν, εκκρεμούν χειρουργεία για πολλά σοβαρά νοσήματα.

Ολόκληρη η δήλωση:

Κατά την επίσκεψή μας εδώ στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, τόσο στη συνάντηση με τη διοίκηση και τον διοικητή του νοσοκομείου, όσο και με το σωματείο των εργαζομένων και τους εργαζόμενους στο ΑΧΕΠΑ, εντοπίσαμε τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, τόσο σε γιατρούς σε πολλές ειδικότητες, όσο και σε νοσηλευτές και στο υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό. Γεγονός που θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα και με τις συνταξιοδοτήσεις αρκετών γιατρών, νοσηλευτών στο τέλος του χρόνου, αλλά και απ’ το γεγονός ότι εξακολουθούν ακόμα να υπάρχουν δεκάδες εργαζόμενοι, γιατροί-υγειονομικοί ανεμβολίαστοι, με αναστολή εργασίας, οι οποίοι δεν έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους, γεγονός απαράδεκτο. Κι αυτό θα πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα.

Βεβαίως, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα τόσο στις εργασιακές σχέσεις, όσο και στην καθυστέρηση της αποζημίωσης, των επιδομάτων, μια σειρά άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι συνεχείς συμβάσεις εργασίας που υπάρχουν, αλλά και το τεράστιο πρόβλημα με τους 4.000 υγειονομικούς απ’ το πρόγραμμα μέσω ΟΑΕΔ, οι οποίοι εδώ και τώρα πρέπει να ενταχθούν στους αορίστου χρόνου εργαζόμενους, γιατί βρίσκονται σε ομηρία εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ ουσιαστικά επιτελούν σπουδαίο έργο, ακόμα και εκπαίδευσης συναδέλφων τους επικουρικών, ιδιαίτερα τα χρόνια της πανδημίας.

Συνεχίζεται κατά την άποψή μας, η συνολική απαξίωση της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση, όπως γινόταν διαχρονικά και απ’ τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει.

Το μεγάλο παραμύθι που προσπαθούν να πουλήσουν εδώ και χρόνια για τη δήθεν αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα έχει καταρρεύσει αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας. Ο ιδιωτικός τομέας ουσιαστικά δίνει τεράστια κέρδη στους μεγαλοϊδιώτες επιχειρηματίες, ενώ την ίδια ώρα φυτοζωεί με ελάχιστη χρηματοδότηση το δημόσιο σύστημα και εδώ στο ΑΧΕΠΑ, στα νοσοκομεία της χώρας. Για να μη μιλήσω για άλλες πλευρές, όπως είναι η παντελής έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν και τα νοσοκομεία.

Οι ίδιοι οι υγειονομικοί, μέσα σε αυτές τις βάρβαρες μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας με απληρωσιά, με εντατικοποίηση, δίνουν μια μεγάλη μάχη. Πραγματικά είναι ηρωική η προσπάθειά τους. Χωρίς αυτούς, γιατρούς, νοσηλευτές, υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό, δε θα μπορούσε ο λαός μας και εδώ στη Θεσσαλονίκη να ξεπεράσει τα προβλήματα με την πανδημία, να γιατρευτεί, να θεραπευτεί, παρότι εκκρεμούν λόγω των ελλείψεων και της απαξίωσης, πάρα πολλά χειρουργεία, πάρα πολλές δραστηριότητες που έπρεπε να γίνουν αυτά τα χρόνια και έχουν καθυστερήσει και μάλιστα αφορούν σοβαρά νοσήματα συνανθρώπων μας εδώ στην πόλη, όπως είναι οι καρκινοπάθειες ή άλλα νοσήματα, χειρουργεία που επείγουν και έχουν καθυστερήσει κ.ά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα