ΑΘΗΝΑ
16:18
|
02.10.2024
Θετική και «προσεκτικά διατυπωμένη» αναμένεται η απόφαση σχετικά με το καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει τη γνωμάτευσή της σχετικά με το καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας την επόμενη Παρασκευή (17 Ιουνίου). Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν περίπου μια εβδομάδα για να μελετήσουν το έγγραφο προτού αποφασίσουν για το θέμα σε μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου.

Η απόφαση, η οποία πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από το σώμα των Ευρωπαίων Επιτρόπων, αναμένεται να είναι θετική και «προσεκτικά διατυπωμένη», σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γνωρίζουν το θέμα, όπως αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Euractiv.

Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν περιοδεία στις πρωτεύουσες της Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες σε μια συντονισμένη διπλωματική προσπάθεια πριν τη συνάντηση.

Την Τετάρτη (8 Ιουνίου), ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου, Ρουσλάν Στεφαντσούκ, άσκησε πιέσεις στους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Στρασβούργο για να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας.

«Κάναμε την αίτησή μας τον Μάρτιο, οι ηγέτες της EE ανέλαβαν επίσημη πολιτική δέσμευση ότι η Ουκρανία θα γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα χρειαζόμαστε το νομικό βήμα με την παραχώρηση του καθεστώτος υποψηφιότητας στην ΕΕ», δήλωσε η Όλχα Στεφανίσινα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Είναι πολύ σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην παίζει το παιχνίδι των υποσχέσεων», προειδοποίησε.

Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ έχουν προτείνει εναλλακτικές λύσεις, όπως τη δέσμευση να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας σε μεταγενέστερο στάδιο. Μια άλλη πρόταση, από τη Γαλλία, προβλέπει την αποδοχή της Ουκρανίας σε ένα ευρύτερο και χαλαρότερο δευτερεύον πλαίσιο γειτονικών χωρών χωρίς πλήρη ένταξη.

«Τουλάχιστον δεν υπάρχει συναίνεση στο «όχι» στην Ουκρανία – γιατί κανένας ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μπορέσει να το πει δημοσίως. Αντίθετα, η συζήτηση αφορά τις λεπτομέρειες», πρόσθεσε η Στεφανίσινα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ 66η Πρόεδρος του Μεξικού

Ντονμπάς: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από το Ούγκλενταρ

Με το χέρι στη σκανδάλη το Ισραήλ χτυπά τον Λίβανο μετά το μπαράζ πυραύλων από το Ιράν

Ισραήλ: «Persona non grata» ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα