ΑΘΗΝΑ
11:38
|
27.04.2024
Την έκδοση του συνιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ ενέκρινε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έκδοση του συνιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ ενέκρινε την Παρασκευή η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ.

Έπειτα από μακρά δικαστική μάχη, η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε επίσημα πράσινο φως την 20ή Απριλίου για την έκδοση του 50χρονου Αυστραλού δημοσιογράφου στις αμερικανικές αρχές. Η Πατέλ αναμενόταν να αποφασίσει εάν θα υπογράψει την εντολή έκδοσης.

Ενώ η Πατέλ έχει υπογράψει την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, μια αναμενόμενη έφεση από τη νομική ομάδα του Ασάνζ θα επανεκκινήσει το ρολόι σε μια ανανεωμένη νομική μάχη στα δικαστήρια.

Μια επικείμενη έφεση είναι πιθανό να εστιάσει στο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και εάν το αίτημα έκδοσης έχει πολιτικά κίνητρα. Η Πατέλ εξέταζε εάν το αίτημα έκδοσης στις ΗΠΑ πληρούσε τις υπόλοιπες νομικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης να μην του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Απαντώντας στην εντολή έκδοσης, το Wikileaks δήλωσε ότι ήταν μια «μαύρη μέρα για την ελευθερία του Τύπου και τη βρετανική δημοκρατία».

Η απόφαση «δεν είναι το τέλος του αγώνα», ανάρτησε το Wikileaks στο Twitter, λέγοντας ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Επισήμανε επίσης ότι η δίκη του Ασάνζ «ήταν εξαρχής μια πολιτική δίκη». Η πλευρά Ασάνζ έχει διορία 14 ημερών για να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται στη φυλακή από τότε που απομακρύνθηκε από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2019 και συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία, μετά την ανάκληση του καθεστώτος ασύλου του Ισημερινού.

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να δικάσουν τον Ασάνζ για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, έγγραφα που έφερναν στο φως τα τερατώδη εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ.

Ήταν η κυβέρνηση Τραμπ που κατηγόρησε τον Ασάνζ βάσει του νόμου περί κατασκοπείας για αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2010 και το 2011. Ο Αμερικάνικος νόμος περί κατασκοπείας εμποδίζει τον Ασάνζ να υπερασπιστεί γιατί δημοσίευσε αυτά που δημοσίευσε, τι εξέθεσε και το γεγονός ότι δεν προκάλεσε σωματική βλάβη.

Εάν ο Ασάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ, θα δικαστεί στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια, όπου τυπικά δεν έχει καμία πιθανότητα δίκαιης δίκης. Εκεί βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Το δικαστικό συγκρότημα απέχει 15 μίλια από τα κεντρικά γραφεία της CIA. Η πολιτεία κατοικείται από υπαλλήλους του ίδιου του τομέα των οποίων οι καταχρήσεις και τα εγκλήματα εξέθεσε ο Τζούλιαν Ασάνζ μέσω του Wikileaks.

Γαλλική υπηκοόητα από τον Μελανσόν αν γίνει πρωθυπουργός

Γαλλική υπηκοότητα στον Τζούλιαν Ασάνζ ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα πως θα του δώσει ο ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης στη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν, υπό τον όρο πως θα διοριστεί πρωθυπουργός από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Αν είμαι πρωθυπουργός τη Δευτέρα, ο κύριος Ασάνζ, πιστεύω πως έχει υποβάλει το αίτημα, θα πολιτογραφηθεί Γάλλος και θα ζητήσουμε να μεταφερθεί σε εμάς» δήλωσε ο ηγέτης της συμμαχίας Nupes σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, κατά την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές.

Η συμμαχία Nupes, που συνενώνει σοσιαλιστές, κομμουνιστές, οικολόγους και το ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα του Μελανσόν, την Ανυπόταχτη Γαλλία (LFI), συγκέντρωσε σχεδόν το ίδιο ποσοστό με τον συνασπισμό Ensemble! (“Μαζί!”) του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος, διεκδικεί την πρωθυπουργία εφόσον εξασφαλίσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Στέλλα Ασάνζ: Θα παλέψουμε με όλα τα μέσα

Νωρίτερα, η  σύζυγος του ιδρυτή της ιστοσελίδας WikiLeaks Στέλλα Ασάνζ, δήλωσε πως θα εφεσιβάλει την απόφαση της Βρετανίας να εγκρίνει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να δικαστεί με διάφορες ποινικές κατηγορίες.

«Θα το παλέψουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε τρόπο έφεσης» δήλωσε στους δημοσιογράφους αποκαλώντας την απόφαση «παρωδία».

«Θα χρησιμοποιήσω κάθε ώρα στη διάρκεια της ημέρας παλεύοντας για τον Τζούλιαν μέχρι να απελευθερωθεί, μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως εάν ο σύζυγός της εκδοθεί στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγηθεί στην αυτοκτονία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα