ΑΘΗΝΑ
15:30
|
20.09.2024
Η νέα πολιτική της FINA απαιτεί από τις τρανς διαγωνιζόμενες να έχουν ολοκληρώσει τη μετάβασή τους μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η παγκόσμια ομοσπονδία κολύμβησης (FINA) ψήφισε υπέρ του περιορισμού της συμμετοχής τρανς αθλητών σε κορυφαίες γυναικείες διοργανώσεις, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη δημιουργία ομάδας για την εγκαθίδρυση μιας «ανοιχτής» κατηγορίας σε ορισμένα τουρνουά ως μέρος της νέας πολιτικής της.

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια του έκτακτου γενικού συνεδρίου της FINA στο περιθώριο του παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου που διεξάγεται στη Βουδαπέστη, αφού τα μέλη ενημερώθηκαν για την έκθεση μίας ομάδας δράσης για τρανσέξουαλ που αποτελείται από κορυφαία ιατρικά, νομικά και αθλητικά πρόσωπα.

Η νέα πολιτική θα απαιτεί από τους τρανσέξουαλ διαγωνιζόμενους να έχουν ολοκληρώσει τη μετάβασή τους μέχρι την ηλικία των 12 ετών, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών.

Η πολιτική εγκρίθηκε με πλειοψηφία περίπου 71% αφού τέθηκε σε ψηφοφορία στα μέλη 152 εθνικών ομοσπονδιών με δικαίωμα ψήφου που είχαν συγκεντρωθεί για το συνέδριο στην «Puskas Arena».

Μία από τις πρώτες συνέπειες σε πρακτικό επίπεδο είναι ο αποκλεισμός της 22χρονης Αμερικανίδας τρανς κολυμβήτριας Λία Τόμας, η οποία είχε εκφράσει την επιθυμία να διαγωνιστεί στα προκριματικά των ολυμπιακών ομάδων των ΗΠΑ για να διεκδικήσει μια θέση στους Αγώνες στο Παρίσι το 2024.

Ο πρόεδρος της FINA, Χουσέιν Αλ-Μουσαλάμ, δήλωσε ότι η ομοσπονδία θέλει να «προστατεύσει το δικαίωμα συμμετοχής όλων των αθλητών μας σε αγώνες» αλλά με «αγωνιστική δικαιοσύνη».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η FINA είναι ανοικτή σε κάθε αθλητή. Η δημιουργία μιας ‘ανοιχτής’ κατηγορίας σημαίνει ότι όλοι θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε επίπεδο κορυφαίων διοργανώσεων. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει πουθενά στον αθλητισμό, οπότε η FINA θα πρέπει να ηγηθεί. Θέλω όλοι οι αθλητές να αισθάνονται κομμάτι αυτής της διαδικασίας και να μπορούν να αναπτύξουν τις ιδέες και τις απόψεις τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκη στον πόντο και πρόκριση στον τελικό για τον ΠΑΟΚ στην Αττάλεια

Δολοφονία Κατσούρη: Ποινικές διώξεις για κακούργημα σε πέντε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ

Οπαδοί της Celtic στον λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Basketball Champions League: Μάχη πρόκρισης για τον ΠΑΟΚ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα