ΑΘΗΝΑ
02:06
|
28.04.2024
Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, θέλει να επαναλάβει το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης Σάντος με τις αντάρτικες ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που δόθηκε τον Μάιο, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο διαβεβαίωσε ότι ήθελε να επαναλάβει το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης του Προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018).

Σε δήλωση για τη νίκη του Γκουστάβο Πέτρο στις εκλογές του 2022, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να πολεμά αλλά είναι επίσης πρόθυμος να επιδιώξει την ειρήνη.

«Ο ELN διατηρεί ενεργό το πολιτικό και στρατιωτικό του σύστημα αντίστασης. Ωστόσο, είναι επίσης πλήρως πρόθυμο να προχωρήσει σε μια ειρηνευτική διαδικασία που συνεχίζει τις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο Κίτο τον Φεβρουάριο του 2017», δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση του ELN, προειδοποιώντας τον Πέτρο ότι θα χάσει την υποστήριξη του λαϊκού κινήματος αν δεν εφαρμόσει τους μετασχηματισμούς που χρειάζεται η Κολομβία.

«Εάν ο εκλεγμένος Πρόεδρος κάνει αλλαγές που θα μας οδηγήσουν να ξεπεράσουμε την πατρωνία και να αφαιρέσουμε τη βία από την πολιτική, να προχωρήσουμε σε σχέδια κοινωνικής ένταξης που περιλαμβάνουν απασχόληση και επιχειρηματικότητα για την πλειοψηφία, να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο αγροτικής μεταρρύθμισης και ένα νέο μοντέλο καταπολέμησης των ναρκωτικών, και να συνεχίσει με την ειρηνευτική διαδικασία, τότε η Κολομβία θα έχει μια κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από το λαϊκό κίνημα», ανέφερε ο ELN.

«Αλλά αν εγκατασταθεί στην εξουσία για να κάνει «τα ίδια», θα έχει τους ανθρώπους στους δρόμους να ζητούν αλλαγές πιο σθεναρά από ό,τι το 2019 και το 2021».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που δόθηκε τον Μάιο, ο Πέτρο διαβεβαίωσε ότι ήθελε να επαναλάβει το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης του Προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018) και να εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία του 2016 που υπογράφηκε με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Η ειρηνευτική πρόταση συνεπάγεται την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τον ELN που ξεκίνησαν στο Κίτο (Εκουαδόρ) και στη συνέχεια συνεχίστηκαν στην Αβάνα (Κούβα) έως ότου η διοίκηση του ακροδεξιού Ιβάν Ντούκε τις διέκοψε το 2019.

Η συμφωνία του ELN «ήταν στα μισά του δρόμου, αλλά θα έπρεπε να επιταχυνθεί. Εναπόκειται στον ELN να δημιουργήσει ξανά ένα κλίμα ειρήνης και δημοκρατικής προόδου», δήλωσε ο Πέτρο πριν από κάποιες εβδομάδες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα