Υψηλή αναμένεται να διατηρηθεί η πίεση στη Ρωσία από την σύνοδο της Ε.Ε. στις 23-24 Ιουνίου, καθώς σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, οι 27 διαβουλεύονται για ένα νέο, έβδομο, πακέτο κυρώσεων που πιθανά θα συμπεριλαμβάνει τον ρωσικό χρυσό.
Η ΕΕ έχει ήδη υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, αρκετοί τομείς συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτοι καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν να αποφύγουν μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία τους περισσότερο από ό,τι τη Ρωσία.
Το προσχέδιο που επικαλείται το Reuters, εκτιμάται ως ένας συμβιβασμός μεταξύ των σκανδιναβικών και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στην Ένωση, οι οποίες πιέζουν για σαφή αναφορά σε ένα έβδομο πακέτο κυρώσεων στην κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής, και χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία που επιθυμούν να επικεντρωθούν στην εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων αντί στην λήψη νέων.
Αν και όλα δείχνουν πως δεν προετοιμάζεται άμεσα κανένα νέο πακέτο κυρώσεων, οι συζητήσεις συνεχίζονται για τον εντοπισμό τομέων που θα μπορούσαν να πλήξουν την Μόσχα, δηλώνουν γνώστες της κατάστασης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, με τον χρυσό να αποτελεί έναν από τους πιθανούς επόμενους στόχους.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα τέθηκε από την Δανία σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των απεσταλμένων της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.
Ο χρυσός αποτελεί είναι ένα κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο για τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η οποία αντιμετωπίζει
Η Ελβετία δέχτηκε ρωσικό χρυσό για επεξεργασία
Σε μια άλλη εξέλιξη, περισσότεροι από 3 τόνοι χρυσού στάλθηκαν στην Ελβετία από τη Ρωσία τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Διοίκησης.
Πρόκειται για την πρώτη τέτοια αποστολή μεταξύ των χωρών από τον Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, που ίσως δείχνει σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Reuters, μια χαλάρωση της στάσης απέναντι στα πολύτιμα μέταλλα της χώρας.
Μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην αντίληψη για τον ρωσικό χρυσό, εκτιμά το Bloomberg, η επεξεργασία του οποίου έγινε ταμπού μετά την εισβολή, με το Λονδίνο πρώτο – πρώτο να διακόπτει οποιαδήποτε σχετική συναλλαγή.
Αν και αυτό θεωρήθηκε ως de facto απαγόρευση του ρωσικού χρυσού από την αγορά του Λονδίνου, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, οι κανόνες δεν απαγορεύουν την επεξεργασία του ρωσικού μετάλλου από άλλες χώρες, όπως η Ελβετία που φιλοξενεί τέσσερις μεγάλες μονάδες που διαχειρίζονται τα δύο τρίτα του παγκόσμιου χρυσού.
περιορισμούς στην πρόσβαση σε ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία που διατηρούνται στο εξωτερικό λόγω των δυτικών κυρώσεων.