ΑΘΗΝΑ
13:24
|
30.04.2024
Πρόκειται για την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών από την 24η Φεβρουαρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι θα υποστηρίξει το καθεστώς υποψηφίου για το Κίεβο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 23-24 Ιουνίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ουγγαρίας, Μπερταλάν Χαβάσι, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ορμπάν και Ζελένσκι που ξεκίνησε από το Κίεβο.

«Ο Βίκτορ Όρμπαν επεσήμανε κατά τη διάρκεια της κλήσης ότι η Ουγγαρία υποστηρίζει το καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιστεύει ότι τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την ένταξη της χώρας πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Χαβάσι, επικαλούμενος το πρακτορείο ειδήσεων MTI. «Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ενημέρωσε τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους ότι θα λάβει αυτή τη θέση στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες αργότερα αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου της Ουγγαρίας σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα σχετικά με τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Ουγγαρία και διάφορους τομείς διμερούς συνεργασίας. Ο Όρμπαν διευκρίνισε ότι η χώρα του είχε δεχθεί σχεδόν 800.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία και είπε στον Ζελένσκι ότι η Ουγγαρία είναι έτοιμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ουκρανία «στον ενεργειακό τομέα, να διευκολύνει τη σιδηροδρομική μεταφορά ουκρανικών σιτηρών και να υποδεχθεί περισσότερους Ουκρανούς φοιτητές».

Ο Ζελένσκι, με τη σειρά του, έγραψε στο Twitter ότι ευχαρίστησε τον Όρμπαν για την υποστήριξη του καθεστώτος υποψηφιότητας του Κιέβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ουκρανία.

Ήταν η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Η σχέση τους ήταν τεταμένη επειδή Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, είχαν επανειλημμένα επικρίνει την ουγγρική κυβέρνηση για την υποτιθέμενη έλλειψη ενεργητικής υποστήριξης και άρνησής της να παρέχει στο Κίεβο όπλα.

Σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, και την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ως μια διδακτική ιστορία

Νέα Αριστερά για Βαρτζόπουλο: Η ΝΔ συνεχίζει να προωθεί τον ακροδεξιό λόγο

Προς την Κίνα ή όχι;-Πρωθυπουργός με μυστική ψηφοφορία στα Νησιά Σολομώντα

Συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς-Φατάχ στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα