ΑΘΗΝΑ
13:18
|
27.04.2024
Ζητάμε από τους εταίρους μας το αυτονόητο: τον σεβασμό στο απαραβίαστο των συνόρων, στην κυριαρχία όλων των κρατών, τον σεβασμό στις Διεθνείς Συνθήκες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ψύχραιμα και με αποκλειστικό γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας» θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην τουρκική προκλητικότητα δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σίγιαρτο στην Αθήνα.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα απαντά «στο σύνολο» των παράνομων και μονομερών τουρκικών αιτιάσεων δίχως να παρασύρεται σε ρητορικές αντιπαραθέσεις, προσθέτοντας:

«Στο επίπεδο της ρητορικής, είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς προσπάθειας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, μιας προσπάθειας σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας, αλλά και μιας προσπάθειας αμφισβήτησης, δυστυχώς, και στο πεδίο με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων».

Τόνισε πως καμία χώρα δεν πρέπει να προσβάλλει την Ελλάδα «με ψευδείς θεωρίες με ψευδείς ειδήσεις», τονίζοντας: «Περιμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Ζητάμε από τους εταίρους μας το αυτονόητο, αυτό που εμείς διακηρύξαμε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: τον σεβασμό στο απαραβίαστο των συνόρων, στην κυριαρχία όλων των κρατών, τον σεβασμό στις Διεθνείς Συνθήκες».

Στη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του, συζητήθηκε το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, καθώς τόσο η ελληνική όσο και η ουγγρική κοινωνία έχουν επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα καθίσταται πλέον ενεργειακός κόμβος» από τον οποίο μπορεί να μεταφέρεται φυσικό αέριο προς την υπόλοιπη περιοχή, τα Βαλκάνια, τη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ευρώπη», ενώ στόχος είναι να συνδεθεί το δίκτυο αυτό με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ανέφερε πως τόσο οι σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο υπάρχων στη Ρεβυθούσα, και ο υπό κατασκευή -έτοιμος να λειτουργήσει σε λίγες εβδομάδες- στην Αλεξανδρούπολη, θα συνεισφέρουν σημαντικά. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουν επίσης και οι διασυνδετήριοι αγωγοί, όπως ο ΤΑΡ και ο IGB, o οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του πάρα πολύ σύντομα.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την συνεισφορά της Ουγγαρίας στην Frontex, που έχει αναπτυχθεί στα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, τονίζοντας: «Δυστυχώς βλέπουμε μια μεγέθυνση της προσπάθειας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και μια ρητορική όξυνση προς αυτή την κατεύθυνση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα