Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου στρατιωτικοποιώντας την Ψέριμο.
«Το πρακτορείο Anadolu κατέγραψε σε βίντεο τη στρατιωτικοποίηση του νησιού Κέτσι (Ψέριμος), οκτώ χιλιόμετρα (πέντε μίλια) νοτιοδυτικά της χερσονήσου Bodrum (Αλικαρνασσός), από την Ελλάδα και την ανάπτυξη στρατιωτών εκεί.
Στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων στο Αιγαίο Πέλαγος, υπάρχουν επίσης ορισμένες βραχώδεις περιοχές, νησίδες και νησιά με απροσδιόριστο ακόμη καθεστώς. Το νησί Κέτσι, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα ελληνικά νησιά της Κω και της Καλύμνου, είναι το πλησιέστερο νησί στη γειτονιά Turgutreis της νοτιοδυτικής πόλης-θερέτρου Μπόντρουμ της Τουρκίας.
Ο Γκουρσέλ Τοκμακόγλου, συνταξιούχος ανώτερος αξιωματικός της (τουρκικής) Πολεμικής Αεροπορίας και αναλυτής ασφάλειας, δήλωσε ότι το Κέτσι είναι τουρκικό νησί λόγω της γειτνίασής του με την τουρκική ενδοχώρα σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923.
Το Κέτσι, το οποίο υποτίθεται ότι παραμένει ακατοίκητο και αποστρατικοποιημένο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έγινε πρωτοσέλιδο με την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί.
Ο Μητσοτάκης μοιράστηκε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της ελληνικής σημαίας που σχεδιάστηκε στο νησί.
Πλάνα του πρακτορείου Anadolu κατέγραψαν τα ελληνικά στρατεύματα και τα βαρέα όπλα που έχουν αναπτυχθεί στο νησί.
Αντίστοιχα, διακρίνονται καθαρά ένα ελικοδρόμιο, τέσσερα προκατασκευασμένα κτίρια, πύργοι φύλαξης και σκοπιάς, πομποί, δεξαμενές νερού και ηλιακοί συλλέκτες.
Έλληνες στρατιώτες εμφανίζονται με το στρατιωτικό τους καμουφλάζ γύρω από πέτρινες κατασκευές που μοιάζουν με χαρακώματα ή καταφύγια.
Επίσης, μπορούν να εντοπιστούν εκτοξευτήρες του ελληνικού πυροβολικού, αν και καλυμμένοι, γύρω από την ελληνική σημαία που έχει σχηματιστεί στο έδαφος.
Ο Τοκμακόγλου δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι η Ελλάδα θέλει να διεκδικήσει το Κέτσι αναπτύσσοντας στρατεύματα και βαρέα όπλα στο τουρκικό νησί, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Οι εγκαταστάσεις στο νησί, όπως και τα όπλα, δεν πρέπει να υπάρχουν στο νησί, αυτό απαιτεί η Συνθήκη της Λωζάνης, είπε περαιτέρω.
«Η κατασκευή μιας εγκατάστασης σε ένα σημείο ακριβώς απέναντι από την Τουρκία, η τοποθέτηση μιας (ελληνικής) σημαίας σε μια περιοχή όπου μπορούν να τη δουν ψαράδες και τουριστικά σκάφη που πλέουν από την Τουρκία αποτελεί στην πραγματικότητα πρόκληση», υποστήριξε.
Τι είδους στρατιωτικές δραστηριότητες πραγματοποιεί η Ελλάδα στα νησιά;
Παρά την αντίθεση της Τουρκίας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες, η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά από το 1960, παραβιάζοντας το μη στρατιωτικό τους καθεστώς.
Αν και η Ελλάδα αποδέχθηκε την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου το 1993, επιφυλάχθηκε σχετικά με τα «συμφέροντα εθνικής ασφάλειας» για να αποτρέψει την παραπομπή του ζητήματος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο.
Τα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ψαρά και Ικαρία υποτίθεται ότι έχουν αποστρατικοποιηθεί σήμερα, ενώ η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες αναπτύσσοντας ταξιαρχίες και μεραρχίες, καθώς και κανόνια και πολυβόλα.
Η Ελλάδα υιοθετεί την ίδια στάση στα νησιά Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Τήλο, Κάρπαθο, Σύμη, Ρόδο και Καστελλόριζο, και παραβιάζει το νόμο σε εννέα από τα 14 Δωδεκάνησα.
Συνολικά, η Αθήνα έχει πλέον στρατιωτικοποιήσει 16 νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο.
Ποια βήματα έχει λάβει η Τουρκία ως απάντηση σε παράνομες ελληνικές πράξεις;
Η Τουρκία έχει απορρίψει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών από την Ελλάδα από την αρχή, διαμαρτυρόμενη για την ελληνική πολιτική παραβίασης του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών από τη δεκαετία του 1960.
Η Άγκυρα έχει εκδώσει διαμαρτυρίες μέσω της διπλωματικής οδού και έχει ζητήσει να σταματήσουν οι παραβιάσεις. Το θέμα ήρθε στην ατζέντα του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ τη δεκαετία του 1970.
Η τελευταία τουρκική διπλωματική κίνηση ήταν η αποστολή επιστολής καταγγελίας στον ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2021, λέγοντας ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών αποτελούσε σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η κυριαρχία στα νησιά θα ήταν αμφισβητήσιμη σε περίπτωση που η Αθήνα συνεχίσει τις παραβιάσεις της».