ΑΘΗΝΑ
16:48
|
27.04.2024
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «έπαυσε» ένα δικαίωμα που προστατευόταν εδώ και περίπου μισό αιώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σκιά της προεδρίας Τραμπ παραμένει βαριά πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο μεγιστάνας των ακινήτων φρόντισε, λίγο πριν φύγει από την εξουσία, να αλλάξει τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου και να «Κάνει την Αμερική Μεγάλη Ξανά» γυρίζοντας τη χώρα 50 χρόνια πίσω. Η συνταγματική προστασία των αμβλώσεων ακυρώθηκε χθες το απόγευμα τερματίζοντας ένα δικαίωμα που προστατευόταν εδώ και περίπου μισό αιώνα.

«Αυτή η απόφαση προκαλεί ένα καταστροφικό πλήγμα στην αναπαραγωγική ελευθερία στις ΗΠΑ. Θα έχει άμεσο και μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

Η απόφαση του συντηρητικού Ανώτατου Δικαστηρίου γυρίζει τις ΗΠΑ πριν από την εμβληματική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, όταν δηλαδή η κάθε Πολιτεία ήταν ελεύθερη να εγκρίνει ή να απαγορεύσει τις αμβλώσεις. Πλέον, θεωρείται δεδομένο ότι το νομικό, οικονομικό και κοινωνικό τοπίο γύρω από τις αμβλώσεις θα αλλάξει δραστικά σε πολλές Πολιτείες. Η εξέλιξη αυτή κάνει τον γύρο του κόσμου και είναι πια σαφές ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα σώματα των γυναικών αποφασίζουν… άλλοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα