ΑΘΗΝΑ
18:30
|
23.09.2024
Απεργιακές κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν συνδικαλιστικές ομάδες αγροτών στην Αργεντινή, μέσα στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τις υψηλές τιμές καυσίμων που τσακίζει τον κλάδο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι μεγάλες αγροτικές ομάδες της Αργεντινής ανακοίνωσαν εμπορική απεργία σε δύο εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα, καθώς η απογοήτευση για τις ακρωτηριαστικές ελλείψεις ντίζελ και λιπασμάτων επιβαρύνει τον βασικό γεωργικό τομέα της χώρας.

Οι αγρότες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι η εθνική παύση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων θα ξεκινήσει στις 13 Ιουλίου και θα διαρκέσει 24 ώρες, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου και μια δήλωση από το «Mesa de Enlace» που περιλαμβάνει τις τέσσερις κύριες αγροτικές ενώσεις της χώρας.

Οι διαμαρτυρίες οδηγών φορτηγών σε όλη την επικράτεια της χώρας έχουν φέρει δυσκολίες στην κυκλοφορία, καθώς αυξάνεται η οργή για τις ελλείψεις ντίζελ και τις αυξανόμενες τιμές για τα καύσιμα κίνησης που χρησιμοποιεί ο αγροτικός τομέας, τη στιγμή που η κρίσιμη καλλιέργεια καλαμποκιού φτάνει στα μεγάλα λιμάνια.

Η Αργεντινή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας επεξεργασμένου λαδιού και αλεύρων από σόγια, καθώς και σημαντικός προμηθευτής σιταριού και βοείου κρέατος.

Η κυβέρνηση του αριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες έλαβε πρόσφατα ορισμένα μέτρα για την ενίσχυση των εγχώριων προμηθειών ντίζελ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε υψηλότερη απαιτούμενη περιεκτικότητα σε βιοντίζελ σε μείγματα ντίζελ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την έλλειψη καυσίμου κινητήρα.

Ο Νικόλας Πίνο, επικεφαλής της Αγροτικής Εταιρείας της Αργεντινής, τόνισε ότι η απεργία της 13ης Ιουλίου δεν θα επηρεάσει τους απλούς αυτοκινητιστές, σε αντίθεση με τις πρόσφατες διαδηλώσεις οδηγών φορτηγών που προκάλεσαν μεγάλες διαταραχές στους αυτοκινητόδρομους.

«Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει σχεδιαστεί για να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους πολίτες για τα προβλήματα που επηρεάζουν τον σημαντικότερο παραγωγικό τομέα της Αργεντινής», δήλωσε ο Πίνο.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν λάβει χώρα μεγάλες διαδηλώσεις αγροτικών σωματείων και ακτιβιστών στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα της Αργεντινής, χωρίς να έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα