ΑΘΗΝΑ
00:00
|
28.04.2024
Η Πρέσβειρα της Ρωσίας στη Βουλγαρία δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Μόσχα να κλείσει την πρεσβεία της στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ, απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο για την ανατροπή της απόφασης για την απέλαση 70 Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων, χαρακτηρίζοντας την συμπεριφορά της Μόσχας «απαράδεκτη».

Η Βουλγαρία έχει βυθιστεί σε πολιτική αναταραχή τις τελευταίες ημέρες, αφού το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση συνασπισμού και ο Πετκόφ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τις ρωσικές απελάσεις για παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου.

Χθες, η Πρέσβειρα της Ρωσίας στη Βουλγαρία, Ελεονόρα Μιτροφάνοβα, παρέδωσε διπλωματικό σημείωμα, σύμφωνα με το οποίο εάν η Σόφια δεν αντιστρέψει την απέλαση μέχρι το μεσημέρι της 1ης Ιουλίου, η Πρεσβεία της Ρωσίας στη χώρα επρόκειτο να κλείσει.

Ο Πετκόφ ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας είναι απαράδεκτη. «Δεν θα επιτρέψουμε στη Βουλγαρία να πάρει λάθος τροπή…. Δεν θα επιτρέψουμε σε ξένους διπλωμάτες να δώσουν τελεσίγραφα στο βουλγαρικό κράτος (για να συμμορφωθούν με τα αιτήματά τους) μέχρι το μεσημέρι», δήλωσε.

Ο Πετκόφ ανακοίνωσε επίσης ότι το κόμμα του (PP) πρόκειται να διορίσει τον υπουργό Οικονομικών, Άσεν Βασίλεφ, ως τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Κάλεσε όλους τους εταίρους του στον συνασπισμό να υποστηρίξουν την προσπάθεια του κόμματός του να ξεριζώσει την εκτεταμένη διαφθορά και να εργαστούν για την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ πρόκειται να δώσει εντολή στο ΡΡ για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Το κόμμα, το οποίο θα έχει στη διάθεσή του επτά ημέρες για να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις, δήλωσε ότι θα προτείνει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο μόνο εάν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η Πρέσβειρα της Ρωσίας στη Βουλγαρία δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Μόσχα να κλείσει την πρεσβεία της στη βαλκανική χώρα αφού αγνοήθηκε η έκκλησή της προς τη Σόφια.

Σε δήλωσή της προς τον βουλγαρικό λαό, η Ελεονόρα Μιτροφάνοβα, ανέφερε ότι το κλείσιμο της ρωσικής πρεσβείας θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο και της πρεσβείας της Βουλγαρίας στη Μόσχα.

«Δυστυχώς η έκκλησή μας προς το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας αγνοήθηκε», έγραψε η Μιτροφάνοβα. «Σκοπεύω να θέσω γρήγορα το ζήτημα του κλεισίματος της πρεσβείας της Ρωσίας στη Βουλγαρία ενώπιον της ηγεσίας της χώρας μου, κάτι που θα σημαίνει αναπόφευκτα το κλείσιμο της βουλγαρικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα