ΑΘΗΝΑ
00:30
|
25.09.2024
Ο Ίλον Μασκ επιδιώκει να τερματίσει την προσφορά του 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά του Twitter.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ίλον Μασκ επιδιώκει να τερματίσει την προσφορά του 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά του Twitter, ισχυριζόμενος πολλαπλές παραβιάσεις της συμφωνίας, αναφέρει το BBC.

Η ανακοίνωση είναι η πιο πρόσφατη ανατροπή σε μια ιστορία διαρκείας, αφότου ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αποφάσισε να αγοράσει το Twitter τον Απρίλιο.

Ο Μασκ είπε ότι υπαναχώρησε επειδή το Twitter απέτυχε να παράσχει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ανεπιθύμητων και ψεύτικων λογαριασμών.

Το Twitter λέει ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την επιβολή της συμφωνίας.

«Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter έχει δεσμευτεί να κλείσει τη συναλλαγή με την τιμή και τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με τον κ. Μασκ», έγραψε σε tweet ο πρόεδρος του Twitter, Μπρετ Τέιλορ, δημιουργώντας μια δυνητικά μακρά και παρατεταμένη δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αρχική συμφωνία συγχώνευσης περιλαμβάνει αμοιβή διάλυσης 1 δισ. $.

Διένεξη γύρω από ψεύτικους λογαριασμούς

Τον Μάιο, ο Μασκ είπε ότι η συμφωνία ήταν «προσωρινά σε αναμονή», καθώς αναμένει στοιχεία για τον αριθμό των ψεύτικων και ανεπιθύμητων λογαριασμών στο Twitter.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είχε ζητήσει στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό της εταιρείας ότι οι λογαριασμοί spam και bot αποτελούν λιγότερο από το 5% του συνόλου των χρηστών της.

Σε επιστολή που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ο δικηγόρος του Μασκ ανέφερε ότι το Twitter απέτυχε ή αρνήθηκε να παράσχει αυτές τις πληροφορίες.

«Μερικές φορές το Twitter αγνόησε τα αιτήματα του κ. Μασκ, μερικές φορές τα απέρριψε για λόγους που φαίνονται αδικαιολόγητοι και μερικές φορές ισχυρίστηκε ότι συμμορφώθηκε δίνοντας στον κ. Μασκ ελλιπείς ή μη χρησιμοποιήσιμες πληροφορίες», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι λογαριασμοί ανεπιθύμητης αλληλογραφίας έχουν σχεδιαστεί για να διαδίδουν πληροφορίες σε μεγάλο αριθμό ατόμων και να χειραγωγούν τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με την πλατφόρμα. Την Πέμπτη, το Twitter είπε ότι αφαιρούσε περίπου 1 εκατομμύριο τέτοιους λογαριασμούς κάθε μέρα.

Ο κ. Μασκ πιστεύει ότι οι λογαριασμοί spam ή bot θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 20% ή περισσότερο των χρηστών του Twitter.

Οι μετοχές του Twitter υποχώρησαν κατά 7% στις εκτεταμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση.

Ο Ίλον Μασκ προσπαθούσε εδώ και εβδομάδες να πάρει πληροφορίες για το πόσους καθημερινούς ενεργούς χρήστες έχει το Twitter.

Το Twitter έχει πρόβλημα με τα bots. Στην πραγματικότητα, μόλις χθες είπε ότι αφαιρούσε ένα εκατομμύριο λογαριασμούς spam την ημέρα.

Σε μια κατάθεση, ο Μασκ είπε ότι του είχαν επανειλημμένα αρνηθεί πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των λογαριασμών bot στο Twitter – γι’ αυτό και ήθελε να τερματίσει τη συμφωνία.

Ωστόσο, ο Ίλον Μασκ έχει ξεκινήσει αυτή τη συμφωνία και δεν είναι απολύτως σαφές εάν μπορεί να υποχωρήσει σε αυτό το στάδιο. Ο κ. Μασκ θα πρέπει να αποδείξει ότι το Twitter παραβίασε τη συμφωνία τους.

Υπάρχουν άλλοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους ο Μασκ μπορεί να θέλει να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Η χρηματιστηριακή τιμή για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχει πέσει κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες – μήπως ο Μασκ πρόσφερε πάρα πολλά;

Και μετά υπήρχει ο αντίκτυπος που θα είχε η πιθανή συγχώνευση στις άλλες εταιρείες του κ. Μασκ. Η τιμή της μετοχής της Tesla μειώθηκε σημαντικά από τότε που ανακοίνωσε το ενδιαφέρον του για το Twitter.

Η θέση του για την ελευθερία του λόγου και το πώς το Twitter θα μπορούσε να τον συντονίσει στο μέλλον – με βάση τους νόμους μεμονωμένων χωρών – επίσης μερικές φορές θεωρήθηκε αφελής. Αποφάσισε ο Ίλον Μασκ τελικά ότι είχε απλώσει τα πόδια του πέρα από το πάπλωμά του;

Ο Μασκ, που λέγεται ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είναι ο ιδρυτής της εταιρείας πυραύλων SpaceX και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla. Ένας αυτοαποκαλούμενος «ντετερμινιστής της ελευθερίας του λόγου», είχε δεσμευτεί να χαλαρώσει τους κανόνες ελέγχου περιεχομένου του Twitter μόλις η εταιρεία ήταν υπό την κυριότητα του.

Έχει επικρίνει εδώ και καιρό την απαγόρευση ορισμένων λογαριασμών από το Twitter, όπως αυτός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ζήτησε επίσης περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα παρουσιάζει tweets στους χρήστες, ένα σύστημα που επιτρέπει επί του παρόντος σε ορισμένους να προωθηθούν και να δοθεί ευρύτερο κοινό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο τζακπότ στο Τζόκερ

Ρωσία: 49% πάνω τα έσοδα λόγω εξαγωγής πετρελαίου,φυσικού αερίου

Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας: Πακέτο μέτρων με μείωση των επιτοκίων για την τόνωση της οικονομίας

Τελεσίγραφο Χατζηδάκη σε ιδιοκτήτες ταξί: Κανείς υπεράνω του νόμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα