ΑΘΗΝΑ
17:23
|
30.04.2024
Το θερμόμετρο στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, άγγιξε τους 54.4 βαθμούς Κελσίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χθες, Κυριακή 16/08, το θερμόμετρο στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, άγγιξε τους 54.4 βαθμούς Κελσίου. Πρόκεται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη Γη από επίσημο φορέα, εν προκειμένω τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Καλιφόρνια, όπως και ολόκληρη η δυτική ακτή των ΗΠΑ, πλήττεται για ένα ακόμα καλοκαίρι από ισχυρά κύματα καύσωνα και οι θερμοκρασίες στην περιοχή δεν αποκλείεται να σημειώσουν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο τις επόμενες μέρες. Την κατάσταση για τους κατοίκους της περιοχής επιδεινώνουν οι συνεχείς διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων.

Τα προηγούμενα ρεκόρ

Η θερμοκρασία – ρεκόρ των 54.4 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στο σημείο Φέρνις Κρικ, ένα ύψωμα στην έτσι κι αλλιώς καυτή Κοιλάδα του Θανάτου.

Στο ίδιο σημείο είχε σημειωθεί και η προηγούμενη υψηλότερη θερμοκρασία – 54 βαθμοί Κελσίου, το 2013. Εκείνο το καλοκαίρι (του 2013), οι μετεωρολογικοί σταθμό της Κοιλάδας του Θανάτου είχαν καταγράψει και θερμοκρασίες 54.6 βαθμών Κελσίου, αλλά οι συγκεκριμένες εγγραφές δεν κρίθηκαν έγκυρες από την ΕΜΥ των ΗΠΑ.

Το 1931, στην Τυνησία, Άγγλοι και Γάλλοι επιστήμονες είχαν καταγράψει και θερμοκρασία 55 βαθμών Κελσίου, αλλά τόσο αυτή όσο και γενκώς οι μετρήσεις της αποικιοκρατικής περιόδου στην Αφρικανική ήπειρο αμφισβητούνται από τη σύγχρονη μετεωρολογική κοινότητα.

Οι ΗΠΑ φλέγονται

Το κύμα καύσωνα που “ψήνει” όλη τη δυτική ακτή των ΗΠΑ από την Αριζόνα ως την πολιτεία της Ουάσιγκτον αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο. Από την Τετάρτη οι θερμοκρασίας θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται, αλλά θα παραμείνουν πολύ υψηλές για τουλάχιστον δέκα μέρες ακόμα.

Το Σάββατο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, στην κομητεία Λάσεν παρατηρήθηκε το φαινόμενου του ‘στροβίλου φωτιάς’ (firenado) που κατέκαυσε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, ενώ οι αρχές στις πληγείσες πολιτείες καταφεύγουν σε εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικευμένο blackout.

Με πληροφορίες από BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα