ΑΘΗΝΑ
15:48
|
05.11.2024
Μια διεθνής ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνει έκκληση στον νέο πρόεδρο της Σρι Λάνκα να σταματήσει κάθε παράνομη χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια διεθνής ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνει έκκληση στον νέο πρόεδρο της Σρι Λάνκα να διατάξει αμέσως τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν κάθε παράνομη χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών που διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης – εδώ και μήνες – για την οικονομική κατάρρευση της χώρας, αναφέρει το Associated Press.

Μια μέρα μετά την ορκωμοσία του Προέδρου Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε την Πέμπτη, εκατοντάδες ένοπλοι στρατιώτες εισέβαλαν σε στρατόπεδο διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του προέδρου τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, επιτιθέμενοι στους διαδηλωτές με ρόπαλα σε μια κίνηση που η Human Rights Watch είπε ότι «στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στο λαό της Σρι Λάνκα ότι η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να ενεργήσει με ωμή βία και όχι ως κράτος δικαίου».

Δύο δημοσιογράφοι και δύο δικηγόροι δέχθηκαν επίσης επίθεση από στρατιώτες κατά την καταστολή. Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών και δικηγόρων.

«Τα μέτρα που χρειάζονται επειγόντως για την αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών της Σρι Λάνκα απαιτούν μια κυβέρνηση που σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα», δήλωσε ο Μεενάκσι Γκανγκούλι, διευθυντής Νότιας Ασίας στο Human Rights Watch, σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς το Σάββατο.

«Οι διεθνείς εταίροι της Σρι Λάνκα θα πρέπει να στείλουν το μήνυμα δυνατά και ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση που καταπατά τα δικαιώματα του λαού της», πρόσθεσε.

Ο Γουικρεμεσίνγκε, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε πρωθυπουργός έξι φορές, ορκίστηκε πρόεδρος μια εβδομάδα αφότου ο προκάτοχός του, Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, εγκατέλειψε τη χώρα μετά την εισβολή διαδηλωτών στην κατοικία του. Ο Ρατζαπάξα αργότερα παραιτήθηκε ενώ ήταν εξόριστος στη Σιγκαπούρη.

Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα έχουν βγει στους δρόμους εδώ και μήνες για να απαιτήσουν από τους κορυφαίους ηγέτες τους να παραιτηθούν για να αναλάβουν την ευθύνη για το οικονομικό χάος που έχει αφήσει τους 22 εκατομμύρια ανθρώπους της χώρας να αγωνίζονται με ελλείψεις σε βασικά είδη, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, καυσίμων και τροφίμων. Ενώ οι διαδηλωτές έχουν επικεντρωθεί στην πολιτική δυναστεία Ρατζαπάξα, ο Γουικρεμεσίνγκε έχει επίσης προκαλέσει την οργή τους ως αντικαταστάτης του Ρατζαπάξα.

Ένοπλοι στρατιώτες και αστυνομία έφτασαν με φορτηγά και λεωφορεία την Παρασκευή για να καθαρίσουν τον κύριο καταυλισμό διαμαρτυρίας κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα, Κολόμπο, όπου οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για περισσότερες από 100 ημέρες. Αφαίρεσαν σκηνές και απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούσαν στο σημείο.

Τα στρατεύματα εισχώρησαν παρόλο που οι διαδηλωτές είχαν ανακοινώσει ότι θα εκκενώσουν οικειοθελώς την τοποθεσία την Παρασκευή.

Η αντιπολίτευση της Σρι Λάνκα, τα Ηνωμένα Έθνη και οι ΗΠΑ έχουν καταγγείλει τις σκληρές τακτικές της κυβέρνησης.

Παρά τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας που βρίσκονται τώρα έξω από το γραφείο του προέδρου, οι διαδηλωτές έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους μέχρι να παραιτηθεί ο Γουικρεμεσίνγκε.

Ο Γουικρεμεσίνγκε ψηφίστηκε πρόεδρος από τους νομοθέτες αυτή την εβδομάδα – προφανώς θεωρείται ως μια ασφαλής επιλογή για να βγάλει τη Σρι Λάνκα από την κρίση, παρόλο που ήταν επίσης στόχος των διαδηλώσεων. Την Παρασκευή, διόρισε πρωθυπουργό έναν σύμμαχο του Ρατζαπάξα, τον Ντινές Γκουναγουαρντένα, ο οποίος είναι 73 ετών και από εξέχουσα πολιτική οικογένεια.

Τη Δευτέρα, όταν ασκούσε καθήκοντα προέδρου, ο Γουικρεμεσίνγκε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνοντάς του την εξουσία να αλλάξει ή να αναστείλει νόμους και να δώσει στις αρχές ευρεία εξουσία να ερευνούν χώρους και να κρατούν ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, εξέδωσε ανακοίνωση στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις να διατηρήσουν τον νόμο και την τάξη σε όλη τη χώρα — ανοίγοντας το δρόμο για την κίνηση κατά του μετώπου διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Ρατζαπάξα και την ισχυρή οικογένειά του ότι αντλούν χρήματα από τα κρατικά ταμεία και ότι επισπεύδουν την κατάρρευση της χώρας με κακή διαχείριση της οικονομίας. Η οικογένεια έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για διαφθορά, αλλά ο πρώην πρόεδρος αναγνώρισε ότι ορισμένες από τις πολιτικές του συνέβαλαν στην κρίση της Σρι Λάνκα.

Η πολιτική αναταραχή απείλησε να κάνει πιο δύσκολη τη διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γουικρεμεσίνγκε είπε ότι οι συνομιλίες διάσωσης με το ταμείο πλησιάζουν στο τέλος και οι συνομιλίες για βοήθεια από άλλες χώρες έχουν επίσης προχωρήσει.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε στο ιαπωνικό οικονομικό περιοδικό Nikkei Asia αυτή την εβδομάδα ότι το ταμείο ελπίζει σε μια συμφωνία «το συντομότερο δυνατό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Προεδρικές Εκλογές 2025: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Αμείωτες συνεχίζονται οι ισραηλινές σφαγές στην κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Αμπελόκηποι: Προφυλακιστέος ο 31χρονος για την έκρηξη-Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα