ΑΘΗΝΑ
14:08
|
28.04.2024
Σε πρόσφατες ανακοινώσεις του, οι G7 και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζουν τις εκτελέσεις ακτιβιστών από τη δικτατορία της Μιανμάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ομάδα των Επτά καταδίκασε την Πέμπτη την εκτέλεση τεσσάρων ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας στη Μιανμάρ και κάλεσε τον κυβερνώντα στρατό να «απόσχει από περαιτέρω αυθαίρετες εκτελέσεις» και να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

«Αυτές οι εκτελέσεις, οι πρώτες στη Μιανμάρ εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια, και η απουσία δίκαιων δικαστηρίων δείχνουν την περιφρόνηση της χούντας για τις ακλόνητες δημοκρατικές φιλοδοξίες του λαού της Μιανμάρ», ανέφερε κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της G7, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη βρετανική κυβέρνηση. .

«Συνεχίζουμε να καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ και εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, ανθρωπιστική κατάσταση και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την Τετάρτη την εκτέλεση τεσσάρων ακτιβιστών της δημοκρατίας από τον κυβερνώντα στρατό της Μιανμάρ και ζήτησε την απελευθέρωση όλων των αυθαίρετων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Γουίν Μιντ και της αρχηγού Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Σε δήλωση που ενέκριναν και τα 15 μέλη, το συμβούλιο ζήτησε διάλογο και συμφιλίωση «σύμφωνα με τη βούληση και τα συμφέροντα του λαού της Μιανμάρ», άμεσο τερματισμό κάθε βίας, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πλήρη πρόσβαση στη βοήθεια.

Ο στρατός της Μιανμάρ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα πέρυσι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εκτέλεσε τους ακτιβιστές επειδή βοήθησαν σε «τρομοκρατικές ενέργειες» από ένα κίνημα αντίστασης πολιτών, τις πρώτες εκτελέσεις στη Μιανμάρ εδώ και δεκαετίες.

Ο στρατός υπερασπίστηκε την Τρίτη τις εκτελέσεις ως «δικαιοσύνη για τον λαό», απομακρύνοντας έναν κατακλυσμό διεθνούς καταδίκης, μεταξύ άλλων από τους πλησιέστερους γείτονές του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Οι πληρωμές από από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 2 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα