ΑΘΗΝΑ
00:25
|
03.10.2024
Την θερμή υποστήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού επιβεβαίωσε σήμερα στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην επίτευξη μίας «δίκαιης και βιώσιμης» λύσης στο κυπριακό διαβεβαίωσε το μεσημέρι στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο Δένδιας ανέφερε ότι η επίλυση του κυπριακού «αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», επιβεβαιώνοντας στη συνέχεια πως εκτός από το κυπριακό συζήτησε με τον Ιωάννη Κασουλίδη «τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» ενόψει και του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου που αναμένεται να βγάλει στην περιοχή η Τουρκία στις 9 Αυγούστου.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για την τουρκική προκλητικότητα, τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και επί του εδάφους. Αλλά πάντα οι συζητήσεις μας δεν είναι μονοθεματικές. Εξετάσαμε και τη συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», τόνισε και απευθυνόμενος στον κ. Κασουλίδη ανέφερε:

«Όπως πολύ σωστά είχες την καλοσύνη να παρατηρήσεις, η Ουκρανία και η Κύπρος αποτελούν περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Όμως, εκεί σταματά η ομοιότητα. Γιατί πριν από 48 χρόνια, η Διεθνής Κοινότητα δεν αντέδρασε στην εισβολή στην Κύπρο με τον τρόπο που έπρεπε να αντιδράσει. Και πρέπει να θυμίζουμε ότι η εισβολή και η παράνομη κατοχή εδαφών στην Ουκρανία δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα εισβολής στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο Δένδιας υπερασπίστηκε την υιοθέτηση κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Ρωσίας λέγοντας ότι παρά το υψηλό κόστος που προξενούν σε Ελλάδα και Κύπρο εφαρμόζονται γιατί «αφορά τις αξίες μας, αφορά τις αρχές μας, αφορά τις αξίες και τις αρχές που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη». Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη στη Λευκωσία, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην Κύπρο, ενώ ευχαρίστησε τον Κύπριο ΥΠΕΞ για την τιμή όπως είπε που του έγινε να απευθυνθεί νωρίτερα στους επικεφαλής των Αρχών Εξωτερικού της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οχι σε ισραηλινή επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις λέει ο Μπάιντεν

Σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Αίγυπτο βλέπει το ΕΒΕΑ

Με το χέρι στη σκανδάλη, το Ισραήλ ετοιμάζει απάντηση στο Ιράν και χτυπά το Λίβανο

Απειλές από ΗΠΑ κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα