ΑΘΗΝΑ
13:25
|
25.09.2024
Μόνο ένας γερουσιαστής ψήφισε κατά ενώ 95 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε συντριπτικά υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θέτοντας την στρατιωτική συμμαχία σε καλό δρόμο για μια ιστορική επέκταση ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με 95 γερουσιαστές να ψηφίζουν υπέρ, η συνθήκη κατευθύνεται στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπου αναμένεται να την επικυρώσει τις επόμενες ημέρες, καθιστώντας τις ΗΠΑ το 22ο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που δίνει την έγκρισή του. Και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επικύρωσης πριν από το τέλος του έτους.

«Πριν από ένα χρόνο, κανείς δεν θα πίστευε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα ήθελαν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε η Δημοκρατική γερουσιαστής Τζιν Σαχίν, η οποία συμπροεδρεύει της Ομάδας Παρατηρητών του ΝΑΤΟ της Γερουσίας. «Αλλά, φυσικά, πολλά έχουν συμβεί αυτόν τον χρόνο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε έναν από τους πιο σημαντικούς λανθασμένους υπολογισμούς στη σύγχρονη ιστορία».

Μόνο ένας γερουσιαστής, ο Ρεπουμπλικανός Τζος Χόλεϊ, καταψήφισε τη συνθήκη, εγείροντας ανησυχίες για την επέκταση του ΝΑΤΟ και την διατήρηση της εμπλοκής στις προκλήσεις ασφαλείας της Ευρώπης ενώ οι ΗΠΑ αγωνίζονται να περιορίσουν την άνοδο της Κίνας.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ, ο οποίος αντιτάχθηκε στην ένταξη του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας και έχει υπάρξει γενικά δύσπιστος απέναντι στο ΝΑΤΟ, ψήφισε «παρών».

Η Γερουσία απέρριψε ηχηρά την τροπολογία του Πολ στη συνθήκη που θα έθετε όρους στο Άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, την διάταξη που απαιτεί από όλα τα κράτη-μέλη να υπερασπιστούν έναν εταίρο του ΝΑΤΟ όταν δέχεται επίθεση. Η τροπολογία του Πολ θα διευκρίνιζε ότι το Άρθρο 5 «δεν αντικαθιστά» την συνταγματική εξουσία του Κογκρέσου να κηρύξει πόλεμο.

Ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι η τροπολογία δεν ήταν απαραίτητη επειδή «το Σύνταγμα των ΗΠΑ βασιλεύει υπέρτατο σε όλες τις ενέργειές μας».

Ξεχωριστά, η Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα την τροπολογία του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Νταν Σάλιβαν που ενισχύει την απαίτηση της συμμαχίας ότι τα μέλη πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τζόνι Κας μπήκε στο… Καπιτώλιο

Πανό στη Βουλή για Παλαιστίνη και Λίβανο, από τη Νέα Αριστερά

Bloomberg: Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι δεν πείθει τη Δύση-Φωνές για «προσέγγιση» της Ρωσίας

Γερμανία: Παραιτήθηκε η ηγεσία των Πράσινων στον απόηχο της συντριβής στις κάλπες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα