ΑΘΗΝΑ
01:14
|
22.09.2024
Μετά τις περιοδείες Λαβρόφ και Μακρόν στην Αφρική ήρθε η σειρά του υπουργού Εξωτερικών και της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ να πάνε στην Αφρική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ  Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ προσπάθησε σήμερα να διασκεδάσει τις προφανείς εντυπώσεις που προκαλεί η εμφάνισή της στην αφρικανική ήπειρο λίγες μέρες μετά τις πρόσφατες περιοδείες του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Γάλλου Προέδου Εμανουήλ Μακρόν.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ ισχυρίστηκε ότι η εμφάνισή της σε Ουγκάντα, Γκάνα και Πράσινο Ακρωτήρι από σήμερα και ως τις 7 Αυγούστου δεν εντάσσεται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό ισχυρών δυνάμεων για την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής τους στην Αφρική αλλά αποτελεί «συνέχεια» στις «υψηλού επιπέδου δεσμεύσεις» της αμερικανικής πολιτικής στην Αφρική εδώ και δεκαετίες…

Ισχυρίστηκε δε (δίχως να πείθει ιδιαίτερα) πως μεταβαίνει σε αυτές τις τρεις αφρικανικές χώρες για να δει τάχα τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να τις βοηθήσουν στην επισιτιστική κρίση που χτυπά την ήπειρο και όχι για να ανταγωνιστεί την Ρωσία και την Κίνα.

«Δεν τρέχω να προλάβω! Αυτοί τρέχουν. Εμείς βρισκόμαστε στην ήπειρο επί δεκαετίες, πράγμα που μαρτυρά ακόμη και η καριέρα μου» είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτισσα που στο παρελθόν είχε διατελέσει βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών με χαρτοφυλάκιο τις «Αφρικανικές Υποθέσεις» μεταξύ 2013-2017. Συνεχίζοντας το ίδιο τροπάριο περί «βοήθειας» των ΗΠΑ στην Αφρική η Αμερικανίδα πρέσβειρα είπε και άλλα δακρύβρεχτα υποδυόμενη πως την έπιασε στεναχώρια για τις «υψηλές τιμές ενέργειας, την κλιματική αλλαγή, τον κορονοϊό covid-19 και την ανάφλεξη συγκρούσεων που έχει φέρει στο αμήν εκατομμύρια Αφρικανούς». Δεν παρέλειψε να ρίξει ευθύνες στη Ρωσία για τα δεινά της Αφρικής, που έχει υποφέρει τα μύρια όσα από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αποικιοκράτες, λέγοντας πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου «επιδείνωσε την κρίση, ειδικά σε ορισμένες αφρικανικές χώρες που προμηθεύονταν το 75% των σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Η ίδια ισχυρίστηκε πως οι τρεις χώρες τις οποίες επισκέπτεται αντιμετωπίζουν «σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια» λόγω της αύξησης του κόστους τροφίμων και ενέργειας, ασχέτως εάν αυτά είχαν πάρει την ανιούσα πολύ καιρό πριν τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, πριν καν την έναρξη της πανδημίας το 2020.

Ερωτηθείσα για την περσινή σημαντική αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου αφρικανικών χωρών με την Κίνα που πέρσι ξεπέρασαν κατά πολύ  το εμπορικό ισοζύγιο ΗΠΑ-αφρικανικών χωρών η Γκρίνφιλντ έδειξε να τυρβάζει περί άλλων επικαλούμενη κάποια «άλλα στατιστικά» στοιχεία των ΗΠΑ που τάχα το διαψεύδουν.  Επανέλαβε έτσι το γνωστό «κήρυγμα» περί της «κινέζικης παγίδας χρέους» που στήνεται από το Πεκίνο σε βάρος αφρικανικών χωρών ξεχνώντας να αναφερθεί στη χοάνη μαύρης τρύπας των ατέλειωτων χρεών αφρικανικών χωρών σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα που ελέγχονται κυρίως από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.

Με το που θα ολοκληρώσει η Γκρίνφιλντ το ταξίδι της στην Αφρική θα παραλάβει τη σκυτάλη ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Ο Μπλίνκεν από τις 7 ως τις 11 Αυγούστου θα μεταβεί πρώτα στη Νότια Αφρική (όπου άνοιξε πρόσφατα γραφεία το ρωσικό δίκτυο Russia Today, RT,  στο Γιοχάνεσμπουργκ) και στη συνέχεια σε ΛΔ Κονγκό (οπου θα μιλήσει για τις επιθέσεις ένοπλων οργανώσεων…) και τέλος στη Ρουάντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα