ΑΘΗΝΑ
10:46
|
27.04.2024
Έγιναν 32 συλλήψεις υπόπτων για τον ομαδικό βιασμό 8 γυναικών, οι οποίες γύριζαν μουσικό βίντεο σε ορυχείο στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Νότιας Αφρικής απήγγειλαν κατηγορίες σε επτά άνδρες για 32 περιπτώσεις βιασμού μετά από μαζική επίθεση σε εγκαταλελειμμένο ορυχείο κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Μια ομάδα οκτώ γυναικών δέχθηκε επίθεση ενώ γύριζε ένα μουσικό βίντεο στο ορυχείο κοντά στην πόλη Κρούγκερσντορπ τον περασμένο μήνα.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι είναι παράνομοι ανθρακωρύχοι που σκάβουν για χρυσό σε μη χρησιμοποιημένα φρέατα. Οι άνδρες ήταν ανάμεσα σε περισσότερους από 60 υπόπτους που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο με κατηγορίες για μετανάστευση και πυροβόλα όπλα.

Όλοι πιστεύεται ότι είναι παράνομοι μετανάστες στη Νότια Αφρική. Ωστόσο, αναμένεται πλέον να δικαστούν χωριστά λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων τους.

Οι ύποπτοι αναγνωρίστηκαν από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια παρατάξεως της αστυνομίας μετά τις επιθέσεις. Ωστόσο, οι αστυνομικοί λένε ότι ο αριθμός των ατόμων που κατηγορούνται μπορεί να αυξηθεί καθώς ολοκληρώνονται οι εξετάσεις DNA, καθώς πολλοί από τους εμπλεκόμενους άνδρες φορούσαν μπαλακλάβες όταν επιτέθηκαν στο συνεργείο, οι οποίες έκρυψαν την ταυτότητά τους.

Ένα από τα θύματα είπε στο BBC ότι οι γυναίκες αναζητούσαν «δικαιοσύνη για όλα τα κορίτσια που πέρασαν από αυτό… για τον αμέτρητο αριθμό των γυναικών που έχουν βιαστεί σε αυτή τη χώρα».

Έξω από το δικαστήριο, διαδηλωτές από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και πολλά πολιτικά κόμματα συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν να αρνηθεί την καταβολή εγγύησης στους άνδρες, καθώς οι επιθέσεις προκάλεσαν οργή στη Νότια Αφρική και ορισμένοι παροτρύνουν τις αρχές να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν ένα κύμα βίας κατά των γυναικών.

Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων στον κόσμο, ωστόσο το ποσοστό καταδίκης παραμένει χαμηλό.

Η σύνδεση μεταξύ των επιθέσεων και της μετανάστευσης έχει δει εξαγριωμένους όχλους που προσπαθούν να εντοπίσουν ξένους ανθρακωρύχους και να πυρπολήσουν τα σπίτια τους ως αντίποινα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τρεις από τους επιζώντες βιασμού είπαν στο BBC για τη δοκιμασία τους, η οποία τους άφησε τραυματισμένους και φοβισμένους για τη ζωή τους.

Ο Πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα είχε κάνει έκκληση για βοήθεια για την προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια μιας εθνικής ομιλίας νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Αυτές οι φρικτές πράξεις βίας αποτελούν προσβολή του δικαιώματος των γυναικών και των κοριτσιών να ζουν και να εργάζονται με ελευθερία και ασφάλεια», είπε ο Ραμαφόζα στους Νοτιοαφρικανούς. «Καλούμε τις κοινότητες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι εγκληματίες θα συλληφθούν και θα διωχθούν», πρόσθεσε.

Η υπουργός Γυναικών της Νότιας Αφρικής Μάιτε Νκοάνα Μασαμπάνε είπε ότι οι επιθέσεις οδήγησαν σε μια «στιγμή κρίσης» και προέτρεψε τη χώρα να «υπερασπιστεί τα δημοκρατικά κέρδη» που έχουν επιτύχει οι γυναίκες.

Πριν από τρία χρόνια ο πρόεδρος Ραμαπόζα κήρυξε τη βία με βάση το φύλο ως εθνική κρίση και υπό το πρίσμα του πρόσφατου ομαδικού βιασμού, οι ακτιβιστές θέλουν να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε οι βιασμοί και τα εγκλήματα με βάση το φύλο να έχουν προτεραιότητα για ταχεία δίωξη.

Έκκληση για τους βιαστές να ευνουχιστούν χημικά έγινε στη διάσκεψη πολιτικής του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ως απάντηση στην τελευταία επίθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο σκουπιδιών και έβαλαν φωτιά

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στην Ευελπίδων σήμερα οι κατηγορούμενοι

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα