ΑΘΗΝΑ
14:39
|
15.11.2024
Είπε ότι οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν λογισμικά παρακολούθησης και πιο παλιά από το 2013.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 3,5 ώρες κατέθετε σήμερα από το πρωί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου  τονίζοντας αφενός πως μίλησε γενικά για το θέμα των υποκλοπών μέσω των λογισμικών Πήγασος και Predator και προτείνοντας αφετέρου να αρθεί η ισχύς του νόμου του 2021 και αφορά τις «επισυνδέσεις» που έγιναν πριν τον νόμο.

Πρόσθεσε πως του ζητήθηκε να κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα που συνδέονται με την υπόθεση των παρακολουθήσεων τονίζοντας πως η εταιρία Intelexa παίζει συγκεκριμένο ρόλο προμηθευτή της Ελληνικής Αστυνομίας μην παραλείποντας να αναφέρει πως υπάρχουν και οι «σχέσεις μεταξύ των μετόχων».

ΟΙ δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους έχουν ως ακολούθως:

«Κλήθηκα για κατάθεση, μου είπε ο κος Ντογιάκος, ποιο είναι το πλαίσιο της έρευνας που αφορά το πώς γνωστοποιήθηκαν και αν γνωστοποιήθηκαν στις περιπτώσεις των νόμιμων συνακροάσεων μυστικά που αφορούν την εθνική ασφάλεια.

 Εγώ δεν ήξερα να του πω κάτι γι’ αυτό και μίλησα για την έρευνα που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες στο inside story για τη χρήση του predator, δλδ του λογισμικού που παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα. Και του εξήγησα ότι κατά τη γνώμη μας αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά στις νόμιμες επισυνδέσεις,  δηλαδή χρησιμοποιείται και το ένα και το άλλο.

Ο κ.  Ντογιάκος μου έκανε μία ερώτηση σχετικά με μία ανάρτηση που είχα κάνει για τον Πρωθυπουργό και του είπα ότι το πρόβλημα των υπηρεσιών που ήθελαν να πάρουν τέτοια λογισμικά είναι πολύ παλιότερο από τη σημερινή μέρα. Αυτό γιγαντώθηκε μετά το μετά το 2020. Πρόσωπα που έπαιζαν ένα ρόλο παλιότερα,  τα ίδια πρόσωπα είναι και σήμερα και ότι αν θέλουμε να μάθουμε το τι έχει γίνει με τις νόμιμες επισυνδέσεις στο παρελθόν, τότε η κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει είναι να αλλάξει το νόμο που ψήφισε το Μάρτιο του 2021 που αναδρομικά απαγόρευε σε αυτούς που παρακολουθούνταν να ζητήσουν μέσω του δικαστή την ενημέρωσή τους, ένα δικαίωμα που υπήρχε μέχρι το 2021 και καταργήθηκε έκτοτε».

Σε ερώτηση των ρεπόρτερ αν  παρακολουθούνταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης , ο δημοσιογράφος απάντησε:

«Υπήρχαν ενδείξεις ότι τα τηλέφωνα του δεν ήταν ασφαλή όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ το 2017. Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013, έχουμε βρει προσπάθειες των ελληνικών υπηρεσιών και το 2015, έχει γίνει μία τεράστια διαρροή στο wikileaks της ιταλικής εταιρείας που ήτανε όλες οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση  από το 2013 έως 2015. Άρα μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό, απλά η έκθεση που έχει υπάρξει σήμερα και το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά δίνει μία καινούργια ποιότητα στο πρόβλημα. Ο κύριος Ντογιάκος θα κάνει τη δουλειά του κι εμείς ελπίζω να κάνουμε την δική μας, υπάρχει ακόμα πεδίο έρευνας».

Και συνέχισε:

«Οι ελληνικές υπηρεσίες,  έχουμε αποδείξεις ότι προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά και πιο παλιά από το 2013, αλλά τελικά δεν αγοράστηκαν για λόγους που δεν ξέρω. Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κύριο Μητσοτάκη. Για αυτές τις καταγγελίες δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα και δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τη στιγμή που υπάρχει ο νόμος του 2021.  Ο νόμος του 2021 έχει αναδρομική ισχύ, ισχύει δηλαδή και για τις επισυνδέσεις που έχουν γίνει πριν το νόμο άρα η συζήτηση είναι αδιέξοδη αν δεν αλλάξει αυτός ο νόμος.

Δεν ήταν από την αρχή η επιλογή να αγοραστεί το predator, οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις αφορούσαν ένα άλλο πρόγραμμα το Πήγασος, το οποίο κάηκε όμως το 2018. Και το Πήγασος όπως λέει το ευρωκοινοβούλιο προσφέρει ορισμένες διασφαλίσεις  όπως για παράδειγμα αφήνει τα λοκσ επάνω, δηλαδή μπορεί να έρθει η αρχή και να ζητήσει τα λοκ ενώ το predator  δεν έχει κάτι τέτοιο. Είναι δυσφημισμένο και ακριβότερο και έχει και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ανίχνευσης εκ των υστέρων βέβαια ίσως για αυτόν τον λόγο να προτιμηθεί.  Δεν ξέρω αν το έχει το σύστημα αυτό ή αγοράζει υπηρεσίες από κάποιον που το έχει ή κάποιος πουλάει τις υπηρεσίες.

Γιατί το predator μπορεί να πουληθεί και με σειρές τηλεφώνου δηλαδή μπορεί να πουλήσει 10 τηλέφωνα το μήνα ή κάποιος πουλάει τέτοιες υπηρεσίες.

Και στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκε ο συνδυασμός δύο πραγμάτων της νόμιμης συνακρόασης και της εισαγωγής του παράνομου λογισμικού. Στον Ανδρουλάκη όταν δεν πάτησε το link υπήρξε η νόμιμη συνακρόαση. Στον Κουκάκη που πάτησε το link, σταμάτησε η συνακρόαση όταν έκανε καταγγελία για την νόμιμη επισύνδεση και σταμάτησε η παρακολούθησήη του.

Μου ζητήθηκε να ονομάσω συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτά τα πρόσωπα προκύπτουν από τη σύνθεση των εταιρειών. Είναι γνωστό για εταιρεία Ιντελεξα  οτι παίζει σημαντικό ρόλο σε προμήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας Υπάρχουν σχέσεις  των μετόχων μεταξύ τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παράταση στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων

Πούτιν και Αλίγεφ συζητούν την υλοποίηση κοινών έργων βιομηχανίας και μεταφορών

ΣΥΡΙΖΑ: Για τη νέα εκτίναξη της τιμής του ρεύματος, οι πολίτες δεν αναζητούν παρηγοριά, αλλά λύσεις

Η Apple αντιμετωπίζει αγωγή 4 δισ. λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο για αισχροκέρδεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα