ΑΘΗΝΑ
22:55
|
30.04.2024
Ο Χαντί Ματάρ, παραμένει κρατούμενος χωρίς εγγύηση. Δήλωσε επίσης ότι έχει διαβάσει μόλις «δυο σελίδες» από το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αθώος εκ νέου δήλωσε ο 24χρονος, ο οποίος επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε τον Σαλμάν Ρούσντι την περασμένη εβδομάδα λίγο πριν από την έναρξη διάλεξης του ινδικής καταγωγής Βρετανοαμερικανού συγγραφέα σε εκδήλωση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο Χαντί Ματάρ δήλωσε και σήμερα (18/8) αθώος στις κατηγορίες της εκ προθέσεως απόπειρας ανθρωποκτονίας και επίθεσης ενώ το δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της συνέχισης της κράτησής του χωρίς να του χορηγήσει το δικαίωμα της αποφυλάκισης με εγγύηση.  

Ο Ματάρ οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου της κομητείας Chautauqua, το οποίο ανέλαβε την υπόθεση μετά το πολιτειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει ήδη απαγγείλει κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας δεύτερου βαθμού σε βάρος του 24χρονου. Εάν ο Χαντί Ματάρ κριθεί ένοχος κινδυνεύει με φυλάκιση έως 25 έτη. Ο δικαστής Ντέιβιντ Φόλεϊ διέταξε τον Ματάρ να μην έχει καμία επαφή με τον Ρούσντι και συμφώνησε με το αίτημα του δικηγόρου υπεράσπισής του να εκδώσει προσωρινή διαταγή που να απαγορεύει στα εμπλεκόμενα μέρη να κάνουν δηλώσεις για την υπόθεση στα μέσα ενημέρωσης.

Η επόμενη δικάσιμος για τον 24χρονο ορίστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου. Οι εισαγγελείς θεωρούν πως η επίθεση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή σε πολιτιστικό κέντρο της κομητείας Chautauqua , όπου ο Ρούσντι επρόκειτο να δώσει μια διάλεξη, ήταν προμελετημένη. Στα 75 του, ο διανοούμενος μαχαιρώθηκε τουλάχιστον δέκα φορές στο λαιμό και την κοιλιά.

Σε συνέντευξή του στη New York Post από τη φυλακή, ο Ματάρ είπε ότι ο Σαλμάν Ρούσντι ήταν «κάποιος που επιτέθηκε στο Ισλάμ». Η κυκλοφορία του βιβλίου ώθησε τον τότε ήγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί να εκδώσει μια φετφά, ή διάταγμα, που ζητούσε τον θάνατο του συγγραφέα το 1989. Ο Ματάρ πάντως δήλωσε στη New York Post ότι δεν έχει διαβάσει πάνω από δύο σελίδες του βιβλίου.  «Σέβομαι τον Αγιατολάχ. Νομίζω ότι είναι σπουδαίος άνθρωπος. Μέχρι εκεί θα πω για αυτό», είπε ο κατηγορούμενος για την επίθεση στον Ρούσντι.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα