ΑΘΗΝΑ
17:32
|
27.04.2024
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και της αντάρτικης ομάδας ELN.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας δήλωσε το Σάββατο ότι ανέστειλε τα εντάλματα σύλληψης και τα αιτήματα έκδοσης μελών της αριστερής αντάρτικης ομάδας Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) σε μια προσπάθεια να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό σχεδόν 60 ετών πολέμου.

Η ανακοίνωση είναι μέρος μιας βασικής προεκλογικής υπόσχεσης του νεοεκλεγμένου Γκουστάβο Πέτρο, πρώην μέλους της οργάνωσης των Μ-19, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Αυγούστου με τη δέσμευσή του να φέρει «απόλυτη ειρήνη» στη χώρα των Άνδεων.

«Έχω εξουσιοδοτήσει την επαναφορά των πρωτοκόλλων, επιτρέποντας στους διαπραγματευτές να επανασυνδεθούν με την οργάνωσή τους, αναστέλλοντας εντάλματα σύλληψης για αυτούς τους διαπραγματευτές, και αναστέλλοντας τις εντολές έκδοσης αυτών των προσώπων προκειμένου να ξεκινήσουμε διάλογο με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό», είπε ο Πέτρο.

«Αυτό το ψήφισμα εγκαινιάζει μια νέα δυνατότητα ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία», πρόσθεσε ο Πέτρο μετά την παρουσία του σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην επαρχία Μπολιβάρ.

Οι εκπρόσωποι του ELN, ο οποίος ιδρύθηκε το 1964 από ριζοσπάστες καθολικούς ιερείς, παρέμειναν στην Κούβα αφού προηγούμενες συνομιλίες, που ξεκίνησαν υπό την κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος, ακυρώθηκαν το 2019. Η οργάνωση δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του Πέτρο ότι ήταν πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων.

Ο Πέτρο δήλωσε ότι μια επίσκεψη στην Κούβα αυτόν τον μήνα από Κολομβιανούς και διεθνείς αξιωματούχους είχε σκοπό να αποφανθεί εάν ο ELN, ο οποίος θεωρείται ριζοσπαστικός και δεν ελέγχεται από το κέντρο, είναι πραγματικά πρόθυμος να επιδιώξει μια ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Ύπατος Επίτροπος Ειρήνης της Κολομβίας Ντανίλο Ρουέντα ταξίδεψε στην Κούβα με τον υπουργό Εξωτερικών Αλβάρι Λεϊβα, τον γερουσιαστή Ίβαν Σεπέδα και τον αξιωματούχο του ΟΗΕ Κάρλος Ρουίζ-Μασιέ, καθώς και έναν εκπρόσωπο της νορβηγικής κυβέρνησης.

Ο Ρουέντα έχει την εξουσία να διερευνήσει την πιθανότητα συνομιλιών καθώς και να εξετάσει εάν θα μπορούσαν να τεθούν εκεχειρίες και άλλα μέτρα, είπε ο Πέτρο.

Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του Σάντος, είπε ο Κολομβιανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θα αναγνωρίσει τα πρωτόκολλα που συμφωνήθηκαν με τη βοήθεια των εγγυητών Κούβα, Χιλή, Βενεζουέλα, Νορβηγία και Βραζιλία.

Οι συνομιλίες μεταξύ του ELN και της κυβέρνησης του Σάντος ξεκίνησαν στον Ισημερινό, αργότερα μετακόμισαν στην Κούβα, αλλά ακυρώθηκαν από τον διάδοχο του Σάντος, Ιβάν Ντούκε, επειδή ο ELN αρνήθηκε να σταματήσει τις εχθροπραξίες και σκότωσε 22 δόκιμους της αστυνομίας σε βομβιστική επίθεση στη Μπογκοτά.

Προηγούμενες απόπειρες διαπραγματεύσεων με τον ELN, ο οποίος έχει περίπου 2.400 μαχητές και κατηγορείται ότι αυτοχρηματοδοτείται μέσω διακίνησης ναρκωτικών, παράνομης εξόρυξης και απαγωγών, δεν έχουν προχωρήσει εν μέρει λόγω των διαφωνιών στις τάξεις του.

Μεγάλο μέρος της ηγεσίας του ELN στην Κούβα είναι παλαιότερο από πολλά από τα μέλη του και δεν είναι σαφές πόση επιρροή ασκούν στις μονάδες που δρουν βαθιά στην ύπαιθρο της Κολομβίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα