Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να επιβληθούν μέτρα περιορισμού εξαιτίας του κορονοϊού το φθινόπωρο, δεν πρόκειται να ζήσουμε ξανά λοκντάουν και περιορισμούς των δραστηριοτήτων, ξεκαθάρισε σήμερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
«Θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μέτρα και σε περίπτωση που χρειαστεί ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός μέτρων αυτός θα είναι στον απόλυτο ήπιο βαθμό», τόνισε ο υπουργός. «Πάμε σε μια νέα κουλτούρα που λέμε αυτά είναι τα μέτρα προστασίας, τα συστήνουμε και λέμε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη χρήση μάσκας ανέφερε ότι αν χρειαστεί σε συγκεκριμένους χώρους να επεκταθεί η χρήση της τους χειμερινούς μήνες θα εξεταστεί, «αλλά πάμε σε τελείως ήπιες δραστηριότητες.» πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο στόχος είναι «η υποχρεωτικότητα της μάσκας να είναι περιορισμένη, ενώ παράλληλα να υπάρχουν χώροι που θα συστήνεται η χρήση της».
Για τα σχολεία είπε ότι η λογική θα είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς. Οι συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς για τις αποφάσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες.
Όσο αφορά την κατάσταση αυτή τη στιγμή, μεσούσης ακόμα της θερινής περιόδου, ανέφερε ότι είχαμε ένα έντονο κύμα πανδημίας το καλοκαίρι, ωστόσο αυτό δεν έδωσε χαρακτηριστικά με βαριές νοσηλείες. «Οι διασωληνωμένοι, δεν ξεπέρασαν τους 130, ήταν δηλαδή απόλυτα διαχειρίσιμη η κατάσταση σχετικά με την πίεση στο σύστημα υγείας, με μεγάλη όμως πίεση στις απλές κλίνες»
Εκτίμησε δε ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης αυτού του κύματος και για τον Σεπτέμβριο ο σχεδιασμός για το ΕΣΥ προβλέπει ανάπτυξη κλινών χωρίς όμως να περιοριστούν χειρουργεία και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να χρησιμοποιηθούν κλίνες, λέγοντας ότι κυρίως χρειαζόμαστε απλές κλίνες καθώς δεν φαίνεται πως θα πιεστεί το σύστημα για ΜΕΘ.
Παράλληλα, συμπλήρωσε, βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση καθώς έχουμε τα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα και μάλιστα ανέφερε ότι καθημερινά εξυπηρετούνται περίπου 500 άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια τόνισε ότι θα αναπτυχθούν σε δύο φάσεις με την πρώτη να περιλαμβάνει την προστασία από μετάλλαξη Όμικρον ως προς την μόλυνση, μαζί με τις παραλλαγές Όμικρον 4-5 και όπως εκτίμησε θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους.
Σε κάθε περίπτωση τόνισε, πως είναι σημαντικός ο εμβολιασμός με τα τωρινά εμβόλια καθώς προστατεύουν από τη βαριά νόσηση και όσοι κινδυνεύουν πρέπει να εμβολιαστούν.
ΕΟΔΥ: Πιθανό ένα νέο κύμα το φθινόπωρο
Ανακοίνωση, με πολλά «ήξεις αφήξεις» σχετικά με την πιθανή πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο εξέδωσε και ο ΕΟΔΥ, αναλύοντας τους παράγοντες που θα κρίνουν την εξέλιξή της και καθησυχάζοντας σχετικά με την υποπαραλλαγή «Κένταυρος»:
Καταρχάς, η εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της μολυσματικότητας του ιού και της ανοσίας στην κοινότητα. Οι παράμετροι που αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού είναι i) κλιματολογικοί παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορωνοϊού αυξάνεται σημαντικά λόγω του ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους), ii) από την ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα του ιού, δηλαδή, να μολύνει άτομα με ανοσία, iii) άλλες ιδιότητες όπως, για παράδειγμα, το αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, και συνεπώς μεταδίδεται πιο εύκολα, κ.λ.π. Παράλληλα, η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει, καθώς και το αν έχουμε μολυνθεί με τον ιό, το είδος (παραλλαγή, υποπαραλλαγή) του ιού που μας έχει μολύνει και η χρονική διάρκεια που έχει παρέλθει από τη μόλυνση.
Ο κορωνοϊός προκαλεί νέα κύματα όταν η ικανότητά του να προσβάλει τον πληθυσμό (μολυσματικότητα) είναι αυξημένη σε σχέση με την ανοσία στον πληθυσμό. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αυτό συμβαίνει κατά τους φθινοπωρινούς/χειμερινούς μήνες και όταν η ανοσία έναντι της μόλυνσης εξασθενεί είτε λόγω ανάδυσης μιας νέας παραλλαγής/υποπαραλλαγής ή και σε συνδυασμό με την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό ή την έκθεση μας στον ιό.
Δεν είναι σίγουρο ότι θα κυριαρχήσει ο «Κένταυρος»
Σχολιάζοντας τις ανησυχίες που κυκλοφορούν σχετικά με την υποπαρραλλαγή «Κένταυρος», ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι βάσει της εφιστάμενης εμπειρίας, η δυνατότητα κυριαρχίας μιας νέας υποπαραλλαγής, ή η πρόκληση ενός νέου κύματος λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό.
Παρότι η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη.
Συμπερασματικά, ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75. Επίσης, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορωνοϊού στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη σκοπιά αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορωνοϊός παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν. Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του.