ΑΘΗΝΑ
21:19
|
04.10.2024
Ένοπλη ομάδα, πιθανόν ισλαμιστές μαχητές, σκότωσε τουλάχιστον 40 αμάχους σε χωριά της ανατολικής ΛΔ του Κονγκό τις τελευταίες ημέρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πιθανοί ισλαμιστές μαχητές σκότωσαν τουλάχιστον 40 αμάχους σε μια σειρά επιθέσεων σε πολλά χωριά στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μεταξύ Πέμπτης και Δευτέρας, δήλωσε την Τρίτη μια τοπική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένας εργαζόμενος σε νοσοκομείο.

Οι επιτιθέμενοι, που πιστεύεται ότι ήταν μέλη των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ADF), στόχευσαν αρχικά μια ομάδα χωρικών από την επαρχία του Βόρειου Κίβου που είχαν περάσει στη γειτονική επαρχία Ιτούρι για να αναζητήσουν καλλιεργήσιμη γη κοντά στον ποταμό Ιτούρι στις 25 Αυγούστου.

Ο Κριστόφ Μινιαντερού, συντονιστής της τοπικής ομάδας Convention for the Respect of Human Rights (CRDH), δήλωσε ότι οι μαχητές του ADF είχαν εκτελέσει περισσότερους από 40 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε πέντε χωριά από την Πέμπτη.

«Όλα αυτά κάτω από τα μάτια των αρχών», είπε ο Μινιαντερού. «Πεθαίνουμε εδώ, αλλά δεν γίνεται τίποτα».

Ο Μάτε Μουπάντα Σάλομον, νοσηλευτής σε νοσοκομείο σε ένα από τα χωριά, είπε ότι είδε τα πτώματα 26 χωρικών που σκοτώθηκαν και 76 απήχθησαν σε μία από τις επιθέσεις.

Ο επικεφαλής της περιοχής Μπαμπίλα-Μπακάικο, Τσαρλς Κισούμπι Ενντουκάντι, επιβεβαίωσε ότι οι αντάρτες είχαν επιτεθεί σε πολλά χωριά και ότι τα περισσότερα πτώματα δεν έχουν ακόμη ανασυρθεί.

Η ADF, μια πολιτοφυλακή της Ουγκάντα με δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος, είναι μία από τις πολλές ένοπλες ομάδες που συγκρούονται για πόρους και επιτίθενται εναντίον αμάχων στα ανατολικά του Κονγκό, που είναι πλούσια σε ορυκτά όπως κασσίτερο, ταντάλιο, βολφράμιο και χρυσό.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων ώθησε την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση πολιορκίας στο Ιτούρι και στο Βόρειο Κίβου τον Απρίλιο του 2021. Ωστόσο, η κατάσταση ασφαλείας συνέχισε να επιδεινώνεται υπό τη στρατιωτική κυριαρχία, δήλωσαν ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούνιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Κικίλιας λέει πως αντιμετωπίστηκαν όλες οι φωτιές στην Ηλεία

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έκλεισαν τρία νοσοκομεία στον Λίβανο

Ομιλία Χαμενεΐ στην Τεχεράνη: «Ο μαρτυρικός θάνατος του Νασράλα θα ενισχύσει τη δύναμή μας»

Κάσες με κρασιά από την έρημο Νεγκέβ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έγκριση εξαγωγής βομβών στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα