ΑΘΗΝΑ
01:12
|
28.04.2024
Γαλλία και Γερμανία δηλώνουν προετοιμασμένες. Συνάντηση Όλαφ Σολτς με Πέδρο Σάντσεθ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom θα μειώσει από σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου λόγω διαφωνίας για το συμβόλαιο.

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε την αιτία της διαμάχης, αλλά υποστήριξε ότι «έχει ήδη εξασφαλίσει τους όγκους που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς τους πελάτες της και τις δικές της απαιτήσεις», προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τη μείωση των πιθανών «οικονομικών και φυσικών επιπτώσεων» της διακοπής.

Η Εμανουέλ Βαργκόν, επικεφαλής της ρυθμιστικής επιτροπής ενέργειας της Γαλλίας, δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία «δεν ανησυχεί ιδιαίτερα» για τη συμπίεση του εφοδιασμού, λέγοντας ότι τα γαλλικά αποθέματα φυσικού αερίου είναι πλέον γεμάτα κατά 91% και αναμένεται να έχουν καλυφθεί πλήρως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.

Οι ρωσικές παραδόσεις φυσικού αερίου στην Engie έχουν μειωθεί σε μόλις 1,5 τεραβατώρες (TWh ) το μήνα, δήλωσε η Engie. Το 2021, η Gazprom προμήθευε την Engie με 121 τεραβατώρες φυσικού αερίου το μήνα. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο πολέμου», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter η υπουργός ενεργειακής μετάβασης της Γαλλίας, Ανιές Πανιέ-Ρινασέ. Η Engie διεξάγει συνομιλίες με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Αλγερίας, Sonatrach, για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να συγκαλέσει το Συμβούλιο Άμυνας της χώρας την Παρασκευή για την αντιμετώπιση της κρίσης στις προμήθειες φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελίζαμπεθ Μπορν, προέτρεψε τη Δευτέρα τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, εάν η Ρωσία σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Η Gazprom έχει επίσης μειώσει τις παραδόσεις στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στο ένα πέμπτο των συνηθισμένων επιπέδων τους και σχεδιάζει να σταματήσει εντελώς τις αποστολές στη χώρα από την 31η Αυγούστου έως την 2α Σεπτεμβρίου, για λόγους συντήρησης του αγωγού. Ωστόσο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη έλλειψη ενέργειας λόγω της συμπίεσης της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για την αύξηση των τιμών που αναμένεται να πλήξει τους καταναλωτές σε ολόκληρη την ήπειρο αυτόν τον χειμώνα.

Μιλώντας στην αρχή μιας διήμερης κυβερνητικής συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, με κεντρικό θέμα τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη, ο Σολτς αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Γερμανίας να επανενεργοποιήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση πετρελαίου και άνθρακα, να δώσει εντολή για την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου και να μισθώσει πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Όλα αυτά και πολλά άλλα μέτρα συνέβαλαν στο να βρεθούμε σε πολύ καλύτερη κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού από ό,τι θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί πριν από μερικούς μήνες», δήλωσε ο Σολτς σε δημοσιογράφους στον κυβερνητικό ξενώνα στο Μέσεμπεργκ, βόρεια του Βερολίνου. «Θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά καλά τις απειλές που αντιμετωπίζουμε από τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ως μέρος της στρατηγικής της στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας».

Ο Σολτς σημείωσε ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι ήδη πάνω από 80% γεμάτες, περισσότερο από ό,τι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή, και η κυβέρνηση αναμένεται να συμφωνήσει σε ένα περαιτέρω πακέτο μέτρων τις επόμενες ημέρες για να βοηθήσει τους Γερμανούς καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τις απότομα αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Μια απόφαση για την παράταση της διάρκειας ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας αναμένεται επίσης σύντομα, πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα