ΑΘΗΝΑ
02:52
|
21.09.2024
«Αδιανόητη και καταδικαστέα η δήλωση» σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως. «Ντροπή για όλους» σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σάλο προκάλεσε η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το θέμα των αμβλώσεων δε δίστασε να πει ότι «δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση» προκαλώντας αντιδράσεις από τους συνομιλητές του και όχι μόνο.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, σχολιάζοντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να διαβαστεί εγκύκλιος, μεθαύριο Κυριακή, στις εκκλησίες κατά των αμβλώσεων όπως αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δήλωσε εξ αρχής ότι «η άμβλωση είναι έγκλημα».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τις περιπτώσεις βιασμών ο Μητροπολίτης υποστήριξε ότι «δεν κάθεται μία γυναίκα να βιαστεί χωρίς να το θέλει» ενώ επέμενε ότι «δεν μπορεί να γίνει σύλληψη όταν υπάρχει βιασμός».

«Δεν μένει έγκυος με αυτό το θέμα, πρέπει να έχει συμμετοχή. Πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψη» υποστήριξε. «Συμμετοχή στον έρωτα και των δύο, δεν γίνεται αλλιώς σύλληψη. Άλλο βιασμός και άλλο η σύλληψη» επέμενε ο Μητροπολίτης, ο οποίος υποστήριξε ότι και σε αυτή την περίπτωση «πρέπει να γεννηθεί το παιδί και να υπάρχει πρόνοια το πού θα πάει. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η άμβλωση».

Ο Μητροπολίτης ισχυρίστηκε ότι η Ιερά Σύνοδος «αφουγκράζεται την κοινωνία», πως η άμβλωση είναι έγκλημα και ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που όταν συλληφθεί έχει ήδη αρχίσει να έχει ζωή».

Για τις περιπτώσεις που ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, τόνισε ότι θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού».

«Αν ο εγκέφαλος του παιδιού είναι ότι θα βγει προβληματικό, τότε θα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια της εκκλησίας και να δεχθεί να κάνει άμβλωση αλλά με ( …) επιστημονική και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, είπε επίσης ότι η Εκκλησία είναι εναντίον και της προφύλαξης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, καθώς όπως σημείωσε ο μοναδικός λόγος να υπάρξει σεξουαλική επαφή είναι η τεκνοποίηση.

Κεραμέως και Κικίλιας κατά του Δωδώνης

Την τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης καταδίκασαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

«Αδιανόητη και καταδικαστέα» χαρακτήρισε σε ανάρτησή της στο Twitter η Νίκη Κεραμέως, τη δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με το βιασμό και τη συναίνεση των γυναικών. Πρόσθεσε, ότι «προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία», ενώ «δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας, που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού».

Ολόκληρη η ανάρτηση της κυρίας Κεραμέως, έχει ως εξής:

«Αδιανόητη και καταδικαστέα η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό. Προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας, που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού».

«Είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού», τόνισε ο κ. Κικίλιας σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα