ΑΘΗΝΑ
20:16
|
28.04.2024
Ο καλλιτέχνης του γκράφιτι κατηγορήθηκε για «ρωσική προπαγάνδα» και για «ισαποστακισμό».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ούτε ζωγραφιστό δεν θέλουν οι Αυστραλοί να βλέπουν το ενδεχόμενο μιας ειρηνικής κατάληξης του πολέμου στην Ουκρανία. Καλλιτέχνης αναγκάστηκε να σβήσει την τοιχογραφία του που έδειχνε έναν Ρώσο και έναν Ουκρανό στρατιώτη να αγκαλιάζονται λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινότητας στη Μελβούρνη.

Ο Πίτερ Σίτον, δημιουργός του γκράφιτι, δήλωσε ότι στόχος του ήταν να απεικονίσει το ενδεχόμενο μιας «ειρηνικής διευθέτησης» της κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Το έργο του με τον τίτλο «Peace Before Pieces» (σε ελεύθερη απόδοση, Ειρήνη πριν τα Συντρίμμια) θεωρήθηκε ότι υποτιμά τον συσχετισμό των δυνάμεων των δύο κρατών και ότι ισοδυναμεί με έργο «ρωσικής προπαγάνδας».

Ο Σίτον, γνωστός στον κόσμο του γκράφιτι ως CTO, ζήτησε συγγνώμη για την τοιχογραφία του, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «αδέξια». Πρόσθεσε ότι δεν ανέμενε να παρερμηνευτεί τόσο από την τοπική κοινότητα. «Πώς θα αντιδρούσε ο κόσμος αν μια τοιχογραφία έδειχνε έναν βιαστή αγκαλά με το θύμα του;», δήλωσε ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ουκρανικών Οργανισμών, Στεφάν Ρομάνιου και πρόσθεσε, «ο ισαποστακισμός και το αφήγημα του ‘πάνω από όλα η ειρήνη’ σε αυτήν την περίπτωση είναι ταυτισμένα με το κακό».  

Δριμεία επίσης κριτική για το έργο άσκησε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αυστραλία, Βασίλι Μιροσνιτσένκο, λέγοντας ότι η «η τοιχογραφία προσβάλλει όλους τους Ουκρανούς».

«Το γκράφιτι μού στοίχισε από 2.000 έως 3.000 δολάρια Αυστραλίας. Αφιέρωσα δέκα ημέρες από τη ζωή μου για να το ολοκληρώσω και δεν θα το έκανα πίστευα πως θα προκαλούσε τόσο πόνο και αντιδράσεις», δήλωσε ο καλλιτέχνης στο αυστραλιανό δίκτυο ABC. Ανέφερε, πάντως, ότι δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που κατάλαβαν το μήνυμα που ήθελε να στείλει η τοιχογραφία πριν σβηστεί τελείως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα