Οι ηγέτες των αφρικανικών εθνών κάλεσαν σήμερα τους ομολόγους τους από πλουσιότερα, πιο ρυπογόνα κράτη να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για έργα που θα τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
Οι χώρες της ηπείρου επιδιώκουν να συγκεντρώσουν επενδύσεις ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια για σχετικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ανθεκτικότητας της γεωργίας και της επικαιροποίησης των υποδομών.
«Αν θέλουμε η ήπειρός μας να ευδοκιμήσει, πρέπει να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή, και για να το επιτύχουμε αυτό, η χρηματοδότηση για την προσαρμογή πρέπει να αρχίσει να ρέει σε κλίμακα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γκάνας, Νάνα Ακούφο-Άντο, στη Σύνοδο Κορυφής για την Προσαρμογή της Αφρικής στο Ρότερνταμ.
Η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δεσμεύσει το 50% του ποσού που απαιτείται για το πρόγραμμα επιτάχυνσης της προσαρμογής στην Αφρική και ζήτησε την επέμβαση των μεγάλων ρυπαντών του κόσμου. «Η Αφρική δεν συνεισφέρει περισσότερο από το 3% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά υποφέρει δυσανάλογα από τις αρνητικές συνέπειές τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Ακινγούμι Αντεσίνα.
Η Βρετανία, η Νορβηγία, η Γαλλία και η Δανία ανακοίνωσαν νέες συνεισφορές ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο, ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μάκι Σαλ, δήλωσε απογοητευμένος από το πόσο λίγοι από τους ηγέτες τους είχαν εμφανιστεί για την εκδήλωση.
«Δεν μπορώ παρά να σημειώσω με κάποια πικρία την απουσία ηγετών από τον βιομηχανικό κόσμο», δήλωσε ο Σαλ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης. «Νομίζω ότι εφόσον κάναμε την προσπάθεια να φύγουμε από την Αφρική για να έρθουμε στο Ρότερνταμ, θα ήταν ευκολότερο για τους Ευρωπαίους και άλλους να βρίσκονται εδώ επειδή είναι οι κύριοι ρυπαντές».
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που παρέστη αυτοπροσώπως, μαζί με τους αρχηγούς κρατών από τη Σενεγάλη, τη Γκάνα, την Γκαμπόν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία.
Οι παγκόσμιες δυνάμεις που συναντήθηκαν στη Γλασκώβη πέρυσι δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τη χρηματοδότηση για τέτοια «έργα προσαρμογής» για τις αναπτυσσόμενες χώρες σε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2025. Αναμένεται να συναντηθούν ξανά σε δύο μήνες στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP27 με επίκεντρο τη χρηματοδότηση για το κλίμα.