ΑΘΗΝΑ
01:43
|
01.10.2024
25 γυναίκες και παιδιά ανάμεσα στους 63 πρόσφυγες που διασώθηκαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τραγωδία χθες το απόγευμα στην Κρήτη με ένα 4χρονο κοριτσάκι να αφήνει την τελευταία του πνοή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κοριτσάκι από τη Συρία βρισκόταν σε πλοιάριο με μετανάστες που έπλεε νότια του Νομού Χανίων με προορισμό την Ιταλία όταν τελείωσαν τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό με συνέπεια να αφυδατωθεί.

Μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν οι μετανάστες, το κοριτσάκι μεταφέρθηκε με ελικόπτερο απευθείας στο νοσοκομείο των Χανίων ωστόσο ήταν ήδη αργά καθώς είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο ekriti.gr και ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας ο οποίος δήλωσε πως το κοριτσάκι όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ήταν ήδη νεκρό.

Πηγές αναφέρουν πως οι πρόσφυγες είχαν μείνει χωρίς νερό και τρόφιμα εδώ και τέσσερις ημέρες χωρίς κανείς να ανταποκρίνεται στο SOS που εξέπεμψαν.

Πηγές από το Λιμενικό Σώμα αναφέρουν ότι το πλοιάριο με τους μετανάστες είχε ξεκινήσει από τον Λίβανο και είχε προορισμό την Ιταλία. Οι προμήθειες όμως τελείωσαν με συνέπεια το κοριτσάκι γρήγορα να αφυδατωθεί και να χάσει τις αισθήσεις του.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Λιμεναρχείο

Με το άκουσμα της είδησης πολίτες ενεργοί στην κατάληψη Rosa Nera, το  Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων και την Στέγη των Ρόδων κάλεσαν σε παράσταση διαμαρτυρίας, για σήμερα Τετάρτη στις 19:00 στο λιμεναρχείο Χανίων, στο παλιό λιμάνι.

«Οι θάνατοι/ δολοφονίες προσφύγων είναι αποτέλεσμα των διακρατικών πολιτικών άρνησης διάσωσης των ζωών που βρίσκονται σε κίνδυνο και της καταπάτησης των κοινωνικών κατακτήσεων του ασύλου και της ελευθερίας της μετακίνησης.
Το ρατσιστικό ρεπερτόριο απέναντι στο προσφυγικό ταξίδι και την μεταναστευτική ζωή είναι τα βασανιστήρια, οι παράνομοι εγκλεισμοί, οι φονικές επαναπροωθήσεις, η άρνηση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, η υποτίμηση της μεταναστευτικής εργασίας.
Να σταματήσουμε τα κρατικά εγκλήματα!»

Στις Μοίρες οι υπόλοιποι πρόσφυγες

Για τη διάσωση των υπολοίπων προσφύγων που επέβαιναν στο πλοιάριο στήθηκε επιχείρηση διάσωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρόκειται για 63 Σύριους, κατά δήλωσή τους, που προσωρινά φιλοξενούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο Μοιρών στο Ηράκλειο. Ανάμεσά τους υπάρχουν 25 γυναίκες και παιδιά.

Είναι πολύ ταλαιπωρημένοι και αφυδατωμένοι από το ταξίδι και χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια, τόσο από τους Σαμαρείτες των Μοιρών, όσο και από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας.

Μάλιστα από το ΕΚΑΒ Μοιρών έγιναν δυο μεταφορές στο Βενιζέλειο, η μία εκ των οποίων αφορούσε έγκυο.

Με πληροφορίες από agonaskritis.gr, cretalive.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξυλόκαστρο: Οι φλόγες έφτασαν στην Ακράτα-Κλειστή η Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών (upd)

Κλειστά και την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, τα σχολεία σε Ξυλόκαστρο-Ευρωστίνη

Δωρεάν μαθήματα Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης από την Oracle Ελλάς

Δεκάδες νεκροί, πάνω από 600 οι αγνοούμενοι του τυφώνα Helene στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα