ΑΘΗΝΑ
05:33
|
28.04.2024
Η βραδύτητα των δικαστικών αρχών ίσως ανοίξει την πόρτα της φυλακής σε αστυνομικό που εκπόρνευε 19χρονη, που σώθηκε τελικά από μία σερβιτόρα στην Ηλιούπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με περίεργα βραδείς ρυθμούς κινείται η ελληνική δικαιοσύνη στην πολύκροτη υπόθεση μίας (σήμερα) 20χρονης που βιαζόταν, κακοποιούνταν σεξουαλικώς συστηματικά και εκδιδόταν παρά τη θέλησή της από τον 40χρονο αστυνομικό Δημήτριο Μπουγιούκο στην Ηλιούπολη μέχρις ότου την βοήθησε τον Ιούλιο του 2021 μία 26χρονη (σήμερα) σερβιτόρα και την γλίτωσε από τα χέρια του βασανιστή-μαστροπού.

Τα στοιχεία του κατηγορούμενου είχε δώσει τότε η ΕΛ.ΑΣ. με την ένδειξη πως συνελήφθη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

Ηλιούπολη: Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του αστυνομικού που κρατούσε αιχμάλωτη τη 19χρονη

Η δικηγόρος του θύματος Αντωνία Λεγάκη μιλώντας απόψε στην διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας The Press Project «Η Φάρμα Των Ζώων» που παρουσιάζουν ο Κωνσταντίνος Πουλής και ο Θάνος Καμηλάλης έθεσε επί τάπητος εύλογα ερωτήματα για τη στάση της ελληνικής δικαιοσύνης και τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση καθώς η ολιγωρία τους αφήνει ανοικτό τον κίνδυνο να παρέλθει η 18μηνη κράτηση των προφυλακισμένων για την υπόθεση και να αφεθούν ελεύθεροι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την σωματική ακεραιότητα και την ψυχική κατάσταση της παθούσης.

Η υπόθεση της κοπέλας στην Ηλιούπολη είχε προκαλέσει πέρσι σάλο από πολλές απόψεις. Μεταξύ άλλων διότι το θύμα προσπαθώντας τότε να καταθέσει μήνυση σε Αστυνομικό Τμήμα καταλήγει, χωρίς δικηγόρο, για πολλές ώρες στο…Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων. Όταν αποκαλύπτονται όλα αυτά, η υπόθεση συγκλονίζει το πανελλήνιο καθώς βγαίνουν στη δημοσιότητα κατηγορίες για απόπειρα συγκάλυψης και πληροφορίες πως στα χέρια του αστυνομικού είχαν πέσει άλλες τρεις έως τουλάχιστον 10 κοπέλες, πολλαπλασιάζοντας τα στοιχεία που δείχνουν οργανωμένο κύκλωμα trafficking (σωματεμπορίας).

Η δικηγόρος της κοπέλας, Αντωνία Λεγάκη καταγγέλλει στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης προς το ΤΡΡ πως έως σήμερα «το κορίτσι δέχεται απειλές συνεχώς» επισημαίνοντας:

«Στο τηλέφωνό της, στο σπίτι της, στους δικούς της ανθρώπους. Οι απειλές είναι για να ανακαλέσει. Τη σταματούν διάφοροι άνθρωποι, είτε αυτήν είτε τη μητέρα της είτε τον αδερφό της, στον δρόμο και της λένε να πάει να ανακαλέσει. Δηλαδή, αν αυτοί οι άνθρωποι βγουν από τη φυλακή, ο κίνδυνος θα είναι άμεσος».

Η δικηγόρος αναφέρθηκε και στις προηγούμενες καθυστερήσεις στις διαδικασίες, όπως στη λήψη των καταθέσεων των θυμάτων, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Εδώ πια, η κατάσταση είναι εκκωφαντική. Να έχει δύο μήνες στα χέρια του ο εισαγγελέας τη δικογραφία και να μη φέρνει πρόταση και να είμαστε στους 14 μήνες; Σε ποια υπόθεση έχει γίνει αυτό; Και τι να σκεφτώ όταν ο βασικός κατηγορούμενος είναι αστυνομικός και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων είχε εξαφανίσει το παιδί τότε 24 ώρες και του συνιστούσε να αλλάξει συνήγορο; Το σίγουρο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι το παιδί θα βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο ζωής. Κι αυτόν τον άμεσο κίνδυνο θα πρέπει να τον αναλάβει η Δικαιοσύνη».

Ποιος αγοράζει 16χρονα και 17χρονα;

Σοβαρά ερωτηματικά γύρω από τις έρευνες προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, παρότι, όπως αναφέρει η δικηγόρος, δόθηκαν στις αρχές συγκεκριμένα στοιχεία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οργανωμένο κύκλωμα trafficking, καμία σχετική έρευνα δεν έχει προχωρήσει.

«Το ότι “δεν υπάρχουν πελάτες” είναι χαρακτηριστικό» σχολίασε η Αντωνία Λεγάκη. «Το ότι ποτέ δεν υπάρχουν πελάτες… Ποιος αγοράζει 16χρονα και 17χρονα; Ο μανάβης της γειτονιάς; Δεν αγοράζει αυτός. Αγοράζουν ισχυροί άνθρωποι, που έχουν σχέσεις και με την αστυνομία και με το κράτος κλπ. Άλλωστε το κορίτσι έχει κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες και για πελάτες. Αλλά δεν έχει γίνει κάτι».

Και η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη κατέληξε:

Από την αστυνομία έχουν κατασχεθεί οι σκληροί δίσκοι κι έχει κατασχεθεί και το κινητό της κοπέλας που ήταν μέσα όλοι οι πελάτες και όλα τα μηνύματα που της έλεγε “θα πας σε αυτό το ραντεβού και θα πάρεις αυτά τα λεφτά και θα κάνει αυτό”. Και όλα αυτά δεν έχουν έρθει. Αυτά τα ξέρω από το παιδί. Ό,τι έρχεται, είναι κενό.»

«Συνήθως, οι δικαστές φοβούνται δύο πράγματα» κατέληξε η δικηγόρος. «Το 18μηνο και την παραγραφή. Και τώρα που υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ζωής, η δικαιοσύνη, τα δικά της τα παιδιά, τα αντιμετωπίζει διαφορετικά. Ο προσδιορισμός περίπου στο 12μηνο, αυτό εξασφαλίζει. Ότι θα πάρεις μία αναβολή και στο 18μηνο, ό,τι και να γίνει, όσες δικάσιμοι κι αν χρειαστούν, θα χεις δικαστεί. Αν είσαι αθώος φεύγεις έτσι κι αλλιώς, αν δεν είσαι μένεις στη φυλακή. Το 18μηνο κανονικά καίει τα χέρια των δικαστών. Εδώ το 18μηνο δεν τους καίει. Καίει μόνο την καρδιά του κοριτσιού».

«Μίασμα» ο αστυνομικός

Ας σημειωθεί πάντως ότι πέρσι το καλοκαίρι όταν είχε σπάσει το απόστημα αυτής της εφιαλτικής ιστορίας με θύμα την 19χρονη κοπέλα, ο Γενικός Γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, είχε αναφερθεί στον φερόμενο δράστη αποκαλώντας τον «μίασμα».

Τότε ο Μαυροειδάκος εξαπέλυσε βολές κατά του 39χρονου αστυνομικού, ο οποίος αποτελεί «ντροπή για το Σώμα». Παράλληλα, δήλωσε πως αν κάποιος άλλος έχει βάλει πλάτη, είτε πρόκειται για αξιωματικό είτε για απλό αστυνομικό, θα πρέπει αμέσως να επιβεβαιωθούν τα ονόματα για να ξεσκεπαστεί όλο το κύκλωμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυροειδάκο, στο παρελθόν ο αστυνομικός είχε αναρτήσει φωτογραφίες στα social media, όπου απεικονιζόταν μαζί με όπλα και σκόνη, που όπως αποδείχτηκε δεν ήταν ναρκωτικά. Η υπηρεσία είχε διατάξει ΕΔΕ και γι’ αυτό το περιστατικό αθωώθηκε. Στη συνέχεια, ο αστυνομικός απειλούσε συναδέλφους και λόγω κορονοϊού «πάγωσε» το πειθαρχικό συμβούλιο.

«Δεν υπάρχει κανένα ίχνος συγκάλυψης σε τέτοια μιάσματα που φοράνε στολή», είχε πει τότε ο Μαυροειδάκος, τονίζοντας πως η Αστυνομία διαθέτει ειδικά τμήματα που διαχειρίζονται τέτοιες υποθέσεις.

«Υπάρχουν ειδικά τμήματα σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας, τα οποία καταρτίζονται από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταγγελίες και να κατευθύνουν τα θύματα άμεσα σε συνεργασία με την εισαγγελία. Τηρείται η διαδικασία, άμεσα διατάζεται ιατροδικαστική έκθεση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα