ΑΘΗΝΑ
14:30
|
15.11.2024
Ο Σι Τζινπίνγκ θα συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν την ερχόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σι Τζινπίνγκ θα αφήσει την Κίνα για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια για ένα ταξίδι αυτή την εβδομάδα στην Κεντρική Ασία, όπου θα συναντήσει τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν, μόλις ένα μήνα πριν εδραιώσει τη θέση του ως ο ισχυρότερος Κινέζος ηγέτης από τον Μάο Τσε Τουνγκ, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Το ταξίδι, το πρώτο του Σι στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, δείχνει πόσο σίγουρος είναι για την εξουσία του στην Κίνα και πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η παγκόσμια κατάσταση.

Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της Ρωσίας με τη Δύση για την Ουκρανία, της κρίσης για την Ταϊβάν και της παγκόσμιας οικονομίας που τραυλίζει, ο Σι πρόκειται να πραγματοποιήσει κρατική επίσκεψη στο Καζακστάν την Τετάρτη.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κίνας θα συναντηθεί με τον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην αρχαία πόλη του Δρόμου του Μεταξιού της Σαμαρκάνδης στο Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και το Κρεμλίνο.

Ο βοηθός εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να συναντήσει τον Σι στη σύνοδο κορυφής. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις συνομιλίες τους. Η Κίνα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τα ταξιδιωτικά σχέδια του Σι.

Η συνάντηση θα δώσει στον Σι την ευκαιρία να υπογραμμίσει την επιρροή του, ενώ ο Πούτιν μπορεί να δείξει την κλίση της Ρωσίας προς την Ασία. Και οι δύο ηγέτες μπορούν να δείξουν την αντίθεσή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες ακριβώς όπως η Δύση επιδιώκει να τιμωρήσει τη Ρωσία για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Είναι όλα σχετικά με τον Σι κατά την άποψή μου: θέλει να δείξει πόσο σίγουρος είναι στο εσωτερικό του και να θεωρείται ο διεθνής ηγέτης των εθνών που αντιτίθενται στη δυτική ηγεμονία», δήλωσε ο Τζορτζ Μάγκνους, συγγραφέας του βιβλίου «Red Flags» – ένα βιβλίο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Σι.

«Ιδιωτικά φαντάζομαι ότι ο Σι θα είναι πιο ανήσυχος για το πώς πάει ο πόλεμος του Πούτιν και αν ο Πούτιν ή η Ρωσία παίζουν κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, επειδή η Κίνα χρειάζεται ακόμα μια αντιδυτική ηγεσία στη Μόσχα».

Η Ρωσία υπέστη τη χειρότερη ήττα της στον πόλεμο την περασμένη εβδομάδα, εγκαταλείποντας το κύριο προπύργιο της στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Η εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης «χωρίς όρια» μεταξύ της ανερχόμενης υπερδύναμης της Κίνας και του τιτάνα των φυσικών πόρων της Ρωσίας είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών – και που η Δύση παρακολουθεί με αγωνία.

Κάποτε ο ανώτερος εταίρος στην παγκόσμια κομμουνιστική ιεραρχία, η Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 θεωρείται τώρα μικρότερος εταίρος μιας ανανεωμένης κομμουνιστικής Κίνας που προβλέπεται να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου την επόμενη δεκαετία.

Αν και αφθονούν οι ιστορικές αντιφάσεις στη συνεργασία, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Σι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την υποστήριξή του στον Πούτιν στην πιο σοβαρή αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.

Αντίθετα, οι δύο 69χρονοι ηγέτες εμβαθύνουν τους δεσμούς τους. Το εμπόριο αυξήθηκε κατά σχεδόν ένα τρίτο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας τους πρώτους 7 μήνες του 2022.

Η επίσκεψη «δείχνει ότι η Κίνα είναι πρόθυμη όχι μόνο να συνεχίσει το “business as usual” με τη Ρωσία, αλλά ακόμη και να δείξει ρητή υποστήριξη και να επιταχύνει το σχηματισμό μιας ισχυρότερης ευθυγράμμισης Κίνας-Ρωσίας», δήλωσε ο Αλεξάντερ Κορόλεφ, ανώτερος λέκτορας σε θέματα πολιτικής και διεθνών σχέσεων στο UNSW του Σίδνεϊ.

«Το Πεκίνο είναι απρόθυμο να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα ακόμη και όταν αντιμετωπίζει σοβαρό κόστος φήμης και τον κίνδυνο να γίνει στόχος δευτερογενών οικονομικών κυρώσεων».

Ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΣΙ

Ο Σι αναμένεται ευρέως να σπάσει το προηγούμενο σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος που ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου και να εξασφαλίσει μια τρίτη πενταετή ηγετική θητεία.

Ενώ ο Σι έχει συναντήσει προσωπικά τον Πούτιν 38 φορές από τότε που έγινε πρόεδρος της Κίνας το 2013, δεν έχει συναντήσει ακόμη προσωπικά τον Τζο Μπάιντεν από τότε που ο τελευταίος έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2021.

Ο Σι συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον Πούτιν τον Φεβρουάριο, λίγες εβδομάδες πριν ο Ρώσος πρόεδρος διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία άφησε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και έσπειρε το χάος στην παγκόσμια οικονομία.

Σε εκείνη τη συνάντηση στα εγκαίνια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ο Σι και ο Πούτιν διακήρυξαν μια συνεργασία «χωρίς όρια», υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον για τις αντιπαραθέσεις στην Ουκρανία και την Ταϊβάν με την υπόσχεση να συνεργαστούν περισσότερο ενάντια στη Δύση.

Η Κίνα απέφυγε να καταδικάσει την επιχείρηση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ή να την αποκαλέσει «εισβολή» σύμφωνα με το Κρεμλίνο που χαρακτηρίζει τον πόλεμο ως «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Το μεγαλύτερο μήνυμα στην πραγματικότητα δεν είναι ότι ο Σι υποστηρίζει τον Πούτιν, γιατί ήταν ξεκάθαρο ότι ο Σι υποστηρίζει τον Πούτιν», δήλωσε ο καθηγητής Στιβ Τσανγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Κίνας στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Λονδίνο.

«Το μεγαλύτερο μήνυμα είναι ότι αυτός, ο Σι Τζινπίνγκ, φεύγει από την Κίνα για πρώτη φορά μετά την πανδημία ενόψει του συνεδρίου του κόμματος. Εάν επρόκειτο να γίνουν συνωμοσίες εναντίον του, τότε θα γίνονταν οι συνωμοσίες. Και είναι ξεκάθαρα σίγουρος ότι οι συνωμοσίες δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν επειδή είναι εκτός χώρας».

Ο Σι, γιος ενός κομμουνιστή επαναστάτη, είναι έτοιμος να εξασφαλίσει μια ιστορική τρίτη ηγετική θητεία στο 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος που αρχίζει στις 16 Οκτωβρίου. Έφυγε για τελευταία φορά από την Κίνα τον Ιανουάριο του 2020, προτού ο κόσμος μπει σε lockdown για τον COVID.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ

Αφού η Δύση επέβαλε στη Μόσχα τις πιο αυστηρές κυρώσεις στη σύγχρονη ιστορία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία στρέφεται προς την Ασία μετά από αιώνες που βλέπει τη Δύση ως το χωνευτήριο της οικονομικής ανάπτυξης, της τεχνολογίας και του πολέμου.

Θεωρώντας τη Δύση ως έναν παρακμάζοντα συνασπισμό υπό την κυριαρχία των ΗΠΑ που στοχεύει να δεσμεύσει -ή ακόμα και να καταστρέψει- τη Ρωσία, η κοσμοθεωρία του Πούτιν ανταποκρίνεται σε αυτή του Σι, ο οποίος παρουσιάζει την Κίνα ως εναλλακτική στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τάξη πραγμάτων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο βοηθός του Πούτιν Ουσάκοφ είπε ότι η συνάντηση Σι-Πούτιν θα είναι «πολύ σημαντική». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απομακρυνθεί από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, ο Πούτιν θα επιδιώξει να ενισχύσει τις εξαγωγές ενέργειας προς την Κίνα και την Ασία.

Ο Πούτιν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε συμφωνηθεί μια σημαντική διαδρομή εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω Μογγολίας. Η Gazprom (GAZP.MM) μελετά εδώ και χρόνια τη δυνατότητα ενός μεγάλου νέου αγωγού φυσικού αερίου – του Power of Siberia 2 – να ταξιδέψει μέσω της Μογγολίας μεταφέροντας ρωσικό αέριο στην Κίνα.

Θα μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, περίπου το ένα τρίτο αυτού που συνήθως πουλάει η Ρωσία στην Ευρώπη – ή ισοδύναμο με τον ετήσιο όγκο του Nord Stream 1.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, ο οποίος περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ασίας, πρόκειται να υποδεχτεί το Ιράν, έναν από τους βασικούς συμμάχους της Μόσχας στη Μέση Ανατολή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πούτιν και Αλίγεφ συζητούν την υλοποίηση κοινών έργων βιομηχανίας και μεταφορών

Επεισόδια στις εξέδρες του Stade de France στον αγώνα Γαλλία-Ισραήλ

Χριστοδουλίδης για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους: «Η παρανομία δεν παράγει Δίκαιο»

41 χρόνια ψευδοκράτος στην Κύπρο με παρέλαση παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα