ΑΘΗΝΑ
19:13
|
27.04.2024
Έξι παιδιά νεκρά και άλλα 17 τραυματισμένα, σύμφωνα με μάρτυρες και μέσα ενημέρωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έξι παιδιά έχασαν τη ζωή τους και άλλα 17 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση στρατιωτικού ελικοπτέρου σε σχολείο της επαρχίας Σαγκένγκ της Μιανμάρ, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Σύμφωνα με τα ειδησιογραφικά σάιτ Mizzima και Irrawady, το σχολείο που στεγάζεται εντός ενός βουδιστικού μοναστηριού κοντά στο χωριό Λετ Γετ Κόνε, δέχθηκε πυρά από το στρατιωτικό ελικόπτερο. Κάποια από τα παιδιά σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ άλλα πέθαναν μετά την είσοδο των στρατιωτών στο χωριό.

Σύμφωνα με κατοίκους, τα πτώματα των παιδιών μεταφέρθηκαν από τους στρατιώτες 11χλμ. μακριά, όπου και τάφηκαν. Η πληροφορία προέρχεται από τηλεφωνήματα που έγιναν στο Reuters ανωνύμως, αφού οι φερόμενοι ως μάρτυρες δηλώνουν πως φοβούνται για τη ζωή τους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες που εικονίζουν τρύπες από σφαίρες και κηλίδες αίματος στους τοίχους του σχολείου.

Η στρατιωτική χούντα, που το 2021 ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Μιανμάρ, υποστηρίζει ότι επιτέθηκε στο σχολείο, επειδή αντάρτικες ομάδες το χρησιμοποιούν ως ορμητήριο για να επιτίθενται στον στρατό.

Σε ανακοίνωσή τους οι στρατιωτικές δυνάμεις ανέφεραν πως ο Στρατός για την Ανεξαρτησία του Κατσίν (ΣΑΚ), μια ανταρτική οργάνωση, και η Δύναμη Άμυνας του Λαού (ΔΑΛ), μια οργάνωση ομπρέλα ένοπλων ανταρτών τους οποίους η χούντα αποκαλεί «τρομοκράτες», κρύβονταν στο μοναστήρι του χωριού-εντός του οποίου βρίσκεται το σχολείο- και χρησιμοποιούσαν το χωριό προκειμένου να μεταφέρουν όπλα στην περιοχή.

Οι δυνάμεις καταστολής που στάλθηκαν με ελικόπτερα διενήργησαν «αιφνιδιαστική επιθεώρηση» και δέχθηκαν επίθεση από τη ΔΑΛ και τον ΣΑΚ από το εσωτερικό σπιτιών, καθώς και του μοναστηρίου, ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με αποτέλεσμα ορισμένοι χωρικοί να σκοτωθούν από τις συγκρούσεις, ενώ οι τραυματίες διακομίστηκαν σε δημόσια νοσοκομεία για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες. Η ανακοίνωση κατηγορεί τις ένοπλες οργανώσεις ότι χρησιμοποιούσαν χωρικούς ως ανθρώπινες ασπίδες και υποστήριξε πως κατασχέθηκαν όπλα περιλαμβανομένων 16 αυτοσχέδιων βομβών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τα φονικά γεγονότα της περασμένης Παρασκευής, η φιλοδημοκρατική σκιώδης κυβέρνηση της Μιανμάρ, γνωστή ως Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, κατηγόρησε τη χούντα για στοχευμένες επιθέσεις σε σχολεία.

Η ΚΕΕ έκανε επίσης έκκληση για την απελευθέρωση 20 μαθητών και εκπαιδευτικών που όπως είπε συνελήφθησαν μετά τα εναέρια πλήγματα.

Τα σχολεία της Μιανμάρ κάθε άλλο παρά ασφαλή φαίνεται να είναι καθώς οι καταγεγραμμένες επιθέσεις σε σχολεία της Μιανμάρ έφτασαν τις 190 το 2021, σημειώνοντας κατακόρυφη αύξηση σε σχέση με τις 10 του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, η χρήση σχολείων ως επιχειρησιακών βάσεων τόσο από τον στρατό όσο και από αντάρτικες οργανώσεις αυξήθηκαν επίσης σε όλη τη χώρα τον τελευταίο χρόνο, διακόπτοντας την εκπαιδευτική διαδικασία και θέτοντας σε κίνδυνο πολλά παιδιά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα