ΑΘΗΝΑ
16:00
|
27.04.2024
Σε Ντονμπάς, Ζαπορίζια και Χερσώνα, ψηφίζουν οι πολίτες έως και την Τρίτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κάτοικοι των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ (DPR και LPR), καθώς και των περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, ψηφίζουν από σήμερα έως και την Τρίτη για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Λόγω χρονικών ορίων και τεχνικών θεμάτων, αποφασίστηκε η χρήση παραδοσιακών χάρτινων ψηφοδελτίων και η αποχή από την ψηφιακή ψηφοφορία. Η ψηφοφορία σε κανονικές κάλπες θα γίνει αποκλειστικά στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες θα οργανωθεί ψηφοφορία σε κοινότητες και από πόρτα σε πόρτα για λόγους ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, εκλογικά τμήματα οργανώθηκαν και στη Ρωσία προκειμένου να ψηφίσουν πρόσφυγες από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Σε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι αν οι πολίτες «υποστηρίζουν την ένταξη της δημοκρατίας τους στη Ρωσία ως ομοσπονδιακό υποκείμενο», ενώ σε Ζαπορίζια και Χερσώνα εάν «υποστηρίζουν την απόσχιση από την Ουκρανία, τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης χώρας και την επακόλουθη ένταξη στη Ρωσία ως ομοσπονδιακό υποκείμενο».

Στο DPR και το LPR, τα ψηφοδέλτια θα τυπώνονται στα ρωσικά. Στις περιοχές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, το ερώτημα θα τεθεί τόσο στην ουκρανική όσο και στη ρωσική γλώσσα.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Χερσώνας αναμένει ότι περίπου 750.000 άτομα θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Η περιφέρεια της Ζαπορίζια έχει περίπου 750.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, ενώ στο Ντονμπάς έχουν τυπωθεί περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοδέλτια.

Και οι τέσσερις περιφέρειες δήλωσαν τη δέσμευσή τους για μέγιστη διαφάνεια και νομιμότητα, όντας ανοιχτές στην παρακολούθηση από διεθνείς παρατηρητές.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (CEC) του Λουγκάνσκ, Ελένα Κραβτσένκο, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Επιτροπή λαμβάνει  και «εξετάζει» αιτήσεις από ξένους παρατηρητές, αν και δεν κατονόμασε τις χώρες τους. Σύμφωνα με την αξιωματούχο, ξένοι παρατηρητές και παρατηρητές που εκπροσωπούν το Δημοτικό Επιμελητήριο θα είναι παρόντες στα εκλογικά τμήματα καθώς και έξω από αυτά τις ημέρες της ψηφοφορίας.

Η πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της Περιφέρειας Χερσώνας Μαρίνα Ζαχάροβα είπε ότι έχουν σταλεί προσκλήσεις παρατηρητών «σε μεγάλο αριθμό χωρών».

Η ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή υποσχέθηκε επίσης να στείλει τους δικούς της παρατηρητές για να παρακολουθήσουν τα δημοψηφίσματα. Η Κρατική Δούμα (η κάτω βουλή του κοινοβουλίου) ανακοίνωσε ότι τα μέλη όλων των κοινοβουλευτικών παρατάξεων θα λάβουν προσκλήσεις για να συμμετέχουν στην παρακολούθηση της ψηφοφορίας.

Λόγω της αντιμετώπισης των ουκρανικών βομβαρδισμών και ανατρεπτικών ενεργειών, οι τοπικές αρχές όλων των περιοχών έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας κατά τις ημέρες των ψηφοφοριών.

Σύμφωνα με μια τηλεφωνική έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Κοινωνικού Μάρκετινγκ (INSOMAR) στις 19 Σεπτεμβρίου σε 4.000 ερωτηθέντες, περίπου το 80% των κατοίκων των περιφερειών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, το 90% των κατοίκων του Λουγκάνσκς και το 91% των κατοίκων του Ντονιέτσκ, υποστηρίζουν την ένταξη στη Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα