Aποκλεισμένοι από τα ελάχιστα μέχρι πρότινος επιτρεπόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμένουν οι πολίτες του Ιράν, παρά το γεγονός ότι η σύνδεση φέρεται να αποκαταστάθηκε προσωρινά μετά από τρεις ημέρες κατά τις οποίες η κυβέρνηση επέβαλε διακοπή στις υπηρεσίες διαδικτύου, σύμφωνα με ανάρτηση της υπηρεσίας παρακολούθησης του διαδικτύου NetBlocks sto twitter.
Η ομάδα επιτήρησης δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι από την έναρξη των διαδηλώσεων, το Ιράν βιώνει τους βαρύτερους περιορισμούς στο διαδίκτυο από το 2019, με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό , ενώ «άλλες πλατφόρμες όπως το Twitter, το Facebook και το YouTube έχουν απαγορευτεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η πρόσβαση στο Instagram, μία από τις τελευταίες εναπομείνασες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στο Ιράν, περιορίστηκε σε όλους τους μεγάλους παρόχους διαδικτύου την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022».
Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε την Παρασκευή ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους, ωστόσο κανείς εκτός της ιρανικής κυβέρνησης δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πλέον τον ακριβη αριθμό τραυματιών και θυμάτων.
«Το διαδίκτυο θα περιοριστεί μέχρι να τελειώσουν οι ταραχές. Προκειμένου να αποτρέψουμε την οργάνωση ταραχών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε περιορισμούς στο διαδίκτυο» δήλωσε μιλώντας στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα IRIB την Παρασκευή, ο Ιρανός υπουργός Επικοινωνιών Αχμάντ Βαχιντί, μετά την κυκλοφορία βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωση με γυναίκες να αφαιρούν και να καίνε τις μαντίλες τους και διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «γυναίκες, ζωή, ελευθερία».
Σημειώνεται ότι παρόμοιοι διαδικτυακοί περιορισμοί έλαβαν χώρα στο Ιράν τον Νοέμβριο του 2019, θέτοντας τους Ιρανούς σχεδόν εξ ολοκλήρου εκτός σύνδεσης, καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να ανακόψουν την εξάπλωση των πανεθνικών διαδηλώσεων για τις τιμές των καυσίμων. Η υπηρεσία Internet Intelligence της Oracle έκανε λόγο για τον «μεγαλύτερο περιορισμό του διαδικτύου που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο Ιράν».
Προκειμένου να παρακάμψουν τους αποκλεισμούς του διαδικτύου, οι Ιρανοί τόσο εντός της χώρας όσο και στη διασπορά στρέφονται σε δημοφιλείς παρόχους Εικονικών Ιδιωτικών Δικτύων (VPN), όπως το Tor Project και το Hula VPN, με την Netblocks να προειδοποιεί ωστόσο ότι ο τύπος της διακοπής του διαδικτύου που παρατηρείται σήμερα στη χώρα «γενικά δεν μπορεί να παρακαμφθεί με τη χρήση λογισμικού παράκαμψης ή VPN».