ΑΘΗΝΑ
20:20
|
28.04.2024
Μια σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων που χρονολογείται από το 1864 πρέπει να εφαρμοστεί στην Αριζόνα, αποφάσισε μία δικαστής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων που χρονολογείται από το 1864 πρέπει να εφαρμοστεί στην Αριζόνα, αποφάσισε μία δικαστής, όπως μεταδίδει το BBC.

Η δικαστής ήρε μια διαταγή που απαγόρευε την επιβολή νόμου που επέτρεπε την άμβλωση μόνο για να σώσει τη ζωή της μητέρας.

Φέτος το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε το Roe v Wade, το οποίο έκρινε ότι υπήρχε συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Έκτοτε, οι πολιτείες των ΗΠΑ αποφασίζουν εάν ή πότε θα επιτρέψουν τη διαδικασία.

Ο νόμος της Αριζόνα προϋπήρχε της ίδρυσης της πολιτείας και περιλαμβάνει ποινή φυλάκισης από δύο έως πέντε χρόνια για όποιον βοηθά κάποιον να κάνει έκτρωση.

Αποκλείστηκε το 1973, μετά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Roe v Wade.

Η δικαστής Κέλι Τζόνσον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κομητείας Πίμα ήρε αυτήν την απαγόρευση την Παρασκευή.

Η απόφαση καταδικάστηκε από τον Λευκό Οίκο ως «καταστροφική, επικίνδυνη και απαράδεκτη», με έναν εκπρόσωπο να υπογραμμίζει την έλλειψη εξαιρέσεων για επιζώντες βιασμού και αιμομιξίας ή για γυναίκες με ιατρικές παθήσεις.

Η πρόεδρος του Planned Parenthood Arizona, Μπρίτανι Φοντένο, είπε ότι δεν μπορούσε να τονίσει πόσο «σκληρό» ήταν.

«Κανένας αρχαϊκός νόμος δεν πρέπει να υπαγορεύει την αναπαραγωγική μας ελευθερία», είπε.

Το Roe v Wade ανατράπηκε τον Ιούνιο. Αυτό δεν καθιστούσε αυτόματα παράνομες τις αμβλώσεις, αλλά έδωσε σε μεμονωμένα κράτη την εξουσία να επιβάλλουν τις δικές τους απαγορεύσεις.

Περιπλέκοντας την κατάσταση, η Αριζόνα, όπως και πολλές άλλες πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, ψήφισαν νομοθεσία που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες νωρίτερα φέτος, ώστε να μπορεί να τεθεί σε ισχύ μετά την ανατροπή του Roe v Wade.

Δεν είναι πλέον σαφές εάν η απαγόρευση των 15 εβδομάδων ή η σχεδόν συνολική απαγόρευση θα έχει προτεραιότητα.

Ο κυβερνήτης της Αριζόνα Νταγκ Ντούσι είπε ότι θα είναι η απαγόρευση 15 εβδομάδων, αλλά ο συνάδελφός του Ρεπουμπλικανός Γενικός Εισαγγελέας Μαρκ Μπρνοβιτς είπε ότι θα έπρεπε να είναι η παλαιότερη απαγόρευση.

Η άμβλωση ήταν δύσκολο να επιτευχθεί στην Αριζόνα τους τελευταίους μήνες, καθώς οι γιατροί και οι κλινικές αμβλώσεων αντιμετώπισαν σύγχυση σχετικά με το ποιος νόμος θα τεθεί σε ισχύ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα