ΑΘΗΝΑ
19:39
|
27.04.2024
Ένας ισχυρός τυφώνας μετατοπίστηκε και ενισχύθηκε απότομα την Κυριακή καθώς έπληξε την περιοχή κοντά στις βορειοανατολικές Φιλιππίνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας ισχυρός τυφώνας μετατοπίστηκε και ενισχύθηκε απότομα την Κυριακή καθώς έπληξε την περιοχή κοντά στις βορειοανατολικές Φιλιππίνες, προκαλώντας εκκενώσεις από χωριά υψηλού κινδύνου και την πρωτεύουσα, που θα μπορούσε να παρασυρθεί από την καταιγίδα, δήλωσαν αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο τυφώνας Νορού στροβιλιζόταν στη θάλασσα περίπου 115 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Ινφάντα στην επαρχία Κεζόν με σταθερούς ανέμους 195 χιλιομέτρων και ριπές έως και 240 km/h το μεσημέρι. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι θα χτυπήσει στην ακτή αργότερα την Κυριακή.

Ενώ κινούνταν προς το αρχιπέλαγος, ο Νορού άλλαξε τροχιά προς τα νότια, ωθούμενος από μια περιοχή υψηλής πίεσης στα βόρεια του. Απέκτησε σημαντική ισχύ, και μεταμορφώθηκε από μια καταιγίδα με συνεχείς ανέμους 85 χλμ/ώρα το Σάββατο σε έναν σούπερ τυφώνα μόλις 24 ώρες αργότερα σε μια «εκρηκτική ένταση» στη θάλασσα, δήλωσε ο Βιτσέντε Μαλάνο, επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας, στο Associated Press.

Χιλιάδες χωρικοί εκκενώθηκαν —ορισμένοι βίαια— από το μονοπάτι του τυφώνα, καθώς και από χωριά στην πλαγιά των βουνών που είναι επιρρεπή σε κατολισθήσεις και πλημμύρες και σε παράκτιες κοινότητες που θα μπορούσαν να πληγούν από παλιρροϊκές εκρήξεις ύψους έως και 3 μέτρων στην επαρχία Κεζόν, συμπεριλαμβανομένου του νησιού Πολίλο και της κοντινής επαρχίας Ωρόρα.

«Οι συνδυασμένες επιπτώσεις της καταιγίδας και των υψηλών κυμάτων που ξεσπούν κατά μήκος της ακτής μπορεί να προκαλέσουν καταστροφικές πλημμύρες που είναι απειλητικές για τη ζωή», προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Στην παραθαλάσσια συνοικία της παραγκούπολης Τόντο της Μανίλα, ορισμένοι κάτοικοι άφησαν τα σπίτια τους με σακούλες με αντικείμενα και πήγαν βιαστικά σε ένα κοντινό κέντρο εκκένωσης καθώς ο ουρανός σκοτείνιασε και άρχισαν να πέφτουν βροχές.

«Ο τυφώνας είναι δυνατός και ζούμε δίπλα στη θάλασσα», είπε η 50χρονη Μαριλέν Γιουμπάταν, η οποία άφησε την παράγκα τους με τις δύο μικρές κόρες της. «Αν πέσουμε στο νερό, δεν ξέρω πού θα καταλήξω με τα παιδιά μου».

Ο Μέλχορ Αβενίλα Τζούνιορ, ο οποίος ηγείται του γραφείου αντιμετώπισης καταστροφών του Κεζόν, είπε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου έλαβαν εντολή να μετακινήσουν βίαια άτομα που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Αλλά μέχρι στιγμής καταφέραμε να το κάνουμε αυτό κάνοντας έκκληση στους ανθρώπους», είπε ο Αβενίλα στο AP τηλεφωνικά.

Αρκετές επαρχίες και πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πυκνοκατοικημένης πρωτεύουσας Μανίλα, ανέστειλαν τα μαθήματα και τις κυβερνητικές εργασίες την Κυριακή και τη Δευτέρα. Το μάτι του τυφώνα θα μπορούσε να περάσει περίπου 40 έως 50 χιλιόμετρα από τη μητρόπολη Μανίλα, «το οποίο είναι σχεδόν ένα άμεσο χτύπημα», είπε ο Μαλάνο.

Τα αλιευτικά σκάφη και τα πλοία μεταξύ νησιών και φορτηγών περιορίστηκαν στο λιμάνι για προληπτικούς λόγους, είπε η ακτοφυλακή, αναγκάζοντας φορτηγά φορτίου και περισσότερους από 2.500 επιβάτες να ξεμείνουν. Περισσότερες από 30 πτήσεις στο αεροδρόμιο της Μανίλα, κυρίως με προορισμό εσωτερικούς προορισμούς, ακυρώθηκαν.

Ο τυφώνας προβλέπεται να σαρώσει το κύριο νησί Λουζόν κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας τη Δευτέρα. Είναι σε καλό δρόμο να χτυπήσει το Βιετνάμ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, διατηρώντας ακόμα τους ισχυρούς ανέμους του.

Περίπου 20 καταιγίδες και τυφώνες χτυπούν τις Φιλιππίνες κάθε χρόνο. Το αρχιπέλαγος βρίσκεται επίσης στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού», μια περιοχή κατά μήκος του μεγαλύτερου μέρους του Ειρηνικού Ωκεανού όπου συμβαίνουν πολλές ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμοί, καθιστώντας το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας ένα από τα πιο επιρρεπή σε καταστροφές στον κόσμο.

Το 2013, ο τυφώνας Χαϊγιάν, ένας από τους ισχυρότερους καταγεγραμμένους τροπικούς κυκλώνες στον κόσμο, άφησε περισσότερους από 7.300 νεκρούς ή αγνοούμενους, ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά, παρέσυρε πλοία στην ενδοχώρα και εκτόπισε περισσότερα από 5 εκατομμύρια στις κεντρικές Φιλιππίνες – νότια του μονοπατιού του Νορού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα