Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν σήμερα Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ενώ στις 12 μ. βρέθηκαν μπροστά από το υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας λύσεις στις μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου.
Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια έλλειψη αναισθησιολόγων, η οποία οδήγησε σε αναστολή τακτικών χειρουργείων όλων των ειδικοτήτων, μεγάλη έλλειψη μικροβιολόγων με αποτέλεσμα το μικροβιολογικό εργαστήριο να δέχεται μόνο τα επείγοντα δείγματα.
Λόγω της έλλειψης του προσωπικού στο αιματολογικό και το βιοχημικό τμήμα, τα δείγματα στην βραδινή βάρδια κλειστής εφημερίας στέλνονται στο διπλανό νοσοκομείο και δεν γίνονται κάποιες σημαντικές εξετάσεις. Ακόμη υπάρχει έλλειψη γιατρών στη νευρολογική κλινική, στην καρδιολογική και στην πυρηνική ιατρική.
Για όλα αυτά τα ζητήματα η πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι θα προκηρυχθούν άμεσα θέσεις για αναισθησιολόγους, ωστόσο μέχρι τότε καταφεύγει στη γνωστή λύση του μπαλώματος και της μετακίνησης αναισθησιολόγων από άλλο νοσοκομείο.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, που βρέθηκε στην κινητοποίηση, τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε μονοθεματικά λόγω του κορονοϊού, ενώ τονίζει τα προβλήματα που υπάρχουν με τα χειρουργεία.
«Υπάρχουν άνθρωποι, παιδιά που είναι εγγεγραμμένα για πάνω από τρία χρόνια στις λίστες που δεν γνωρίζουμε εάν χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, εάν χειρουργήθηκαν ως έκτακτα περιστατικά ή μεγάλοι άνθρωποι εάν κατέληξαν και δεν χρειάζονται χειρουργείο. Θα πρέπει άμεσα αυτούς τους ασθενείς να τους δουν γιατροί και να επικοινωνήσουν μαζί τους για να επικαιροποιηθούν οι λίστες χειρουργείων. Δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα εάν δεν μπουν όρια στον ιδιωτικό τομέα και δεν δοθούν κίνητρα στο υγειονομικό προσωπικό. Όταν βρίσκουν καλύτερα χρήματα και συνθήκες οι γιατροί στομν ιδιωτικό τομέα επιλέγουν αυτόν. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο Αγία Σοφία και στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο δεν έχουν αναισθησιολόγους».
Μάλιστα, αναφέρει πως «τρεις αναισθησιολόγοι έχουν δηλώσει πως δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για παιδιά κάτω των 6 ετών και έτσι ένας αναισθησιολόγος που έρχεται από την Κόρινθο καλύπτει όλο το νοσοκομείο.
Στη Σαντορίνη, παραιτήθηκε ο μοναδικός αναισθησιολόγος 72 ετών και τώρα δεν μπορούν να κάνουν διασωλήνωση. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είναι 8 και ένας ασθενής έχασε μεταμόσχευση».
Με τη σειρά του και ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ δήλωσε:
«Υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα από την ΟΝΓΕ από τον Μάρτιο του 2020 που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υλοποιήσει εν μέρει όσον αφορά τις ΜΕΘ και με το οποίο τώρα συμφωνεί και η ελληνική αναισθησιολογική εταιρεία. Συγκεκριμένα, λέμε όσοι ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι κάνουν αίτηση για θέση επιμελητών στο ΕΣΥ, να γίνει έλεγχος μόνο των τυπικών προσόντων τους και να διοριστούν όλοι. Ας το κάνει αυτό άμεσα ο κ. Πλεύρης να δούμε τι θα γίνει».
Όσον αφορά τα παιδιατρικά νοσοκομεία, αναφέρει πως «βλέπουμε από πέρυσι τον Οκτώβριο μια μεθόδευση διάλυσης της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του: