ΑΘΗΝΑ
01:47
|
20.09.2024
Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ 2022/23. Τι μάθαμε από τους δύο πρώτους μήνες της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το βόρειο Λονδίνο έχει ξεκινήσει καλά τη φετινή σεζόν στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ. Μετά από επτά αγώνες, η Άρσεναλ βρίσκεται στην κορυφή, με έναν βαθμό μπροστά από τη Μάντσεστερ Σίτι και τους τοπικούς αντιπάλους της Τότεναμ. Η Τσέλσι και η Λίβερπουλ είχαν προβληματικό ξεκίνημα στις σεζόν τους, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναζητά ένα νέο ξεκίνημα με τον όγδοο προπονητή της σε 10 χρόνια. Στο κάτω μέρος του βαθμολογικού πίνακα βρίσκεται η Λέστερ Σίτι με έναν βαθμό από επτά αγώνες. Με 31 παιχνίδια για να ολοκληρωθούν τα πράγματα θα αλλάξουν.

Η κορυφή

Αν και ο κύριος στόχος του προπονητή Πεπ Γκουαρδιόλα είναι το Τσάμπιονς Λιγκ, η Μάντσεστερ Σίτι θέλει να κατακτήσει τον πέμπτο τίτλο της σε έξι χρόνια. Η μεγάλη απόκτηση της Σίτι αυτό το καλοκαίρι ήταν ο Νορβηγός διεθνής Έρλινγκ Χάαλαντ, από την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Στο παραδοσιακό φιλικό που ξεκινά την αγγλική σεζόν, η πρωταθλήτρια Σίτι ηττήθηκε με 3-1 από τη νικήτρια του Κυπέλλου Αγγλίας, Λίβερπουλ. Ο Χάαλαντ δεν έπαιξε καλά και έχασε μερικές καλές ευκαιρίες. Έκτοτε, έχει πετύχει 11 γκολ σε επτά παιχνίδια. Ο Χάαλαντ θα έχει μεγάλο αντίκτυπο, αλλά ο Κέβιν Ντε Μπρόινε παραμένει ο πιο σημαντικός παίκτης της Σίτι. Χωρίς τον Ντε Μπρόινε, η Σίτι είναι πολύ καλή, μαζί του είναι εξαιρετική.

Μπορεί κανείς να σταματήσει τη Μάντσεστερ Σίτι; Πιθανώς όχι. Η Άρσεναλ τερμάτισε πέμπτη την περασμένη σεζόν και ο προπονητής Μίκελ Αρτέτα ενίσχυσε την ομάδα του, φέρνοντας τον Ζιντσένκο και τον Γκαμπριέλ Ζεσούς από τη Μάντσεστερ Σίτι. Τις τελευταίες σεζόν η Άρσεναλ δεν έχει συνέπεια και παρά την ισχυρότερη ομάδα, μάλλον δεν θα διατηρήσει το δυνατό της ξεκίνημα. Ο προπονητής της Τότεναμ, Αντόνιο Κόντε, υπέγραψε τον Ριτσάρλισον από την Έβερτον, για να προσφέρει ρυθμό, γκολ και υποστήριξη στους Χάρι Κέιν και Σον Χέουνγκ Μιν. Για να ενισχύσει την άμυνα, ο Κριστιάν Ρομέρο εντάχθηκε στη Τότεναμ από την Αταλάντα. Οι ομάδες του Κόντε είναι δύσκολο να νικηθούν, αν όχι πάντα όμορφες για παρακολούθηση. Το καθήκον του είναι να αλλάξει τη μακρά παράδοση της Τότεναμ να θαλασσώνει τις ευκαιρίες να κερδίσουν οτιδήποτε.

Η Λίβερπουλ έχει χάσει βαθμούς, μοιάζει με ομάδα σε hangover αφού έπαιξε περισσότερους αγώνες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα την περασμένη σεζόν. Παρά την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας (με πέναλτι στον Τσιμίκα) και του Λιγκ Καπ, η Λίβερπουλ τερμάτισε έναν βαθμό πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι στην Πρέμιερ Λιγκ και έχασε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο προπονητής Γιούργκεν Κλοπ έφερε τον Ντάργουιν Νούνιες, από την Μπενφίκα για να αντικαταστήσει τον Σάντιο Μανέ που μετακόμισε στην Μπάγιερν Μονάχου. Ο Νούνιες δείχνει πολλά υποσχόμενος, αλλά θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα του ομάδα. Η Λίβερπουλ θα επιστρέφει σταθερά στις νίκες, απλά μπορεί να είναι πολύ αργά για αυτή τη σεζόν.

Αν η Λίβερπουλ φαίνεται κουρασμένη, η Τσέλσι φαίνεται χαμένη. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε να πουλήσει την Τσέλσι. Ο Αμερικανός Toντ Μπόλι αγόρασε τη Τσέλσι έναντι 4,75 δισ. ευρώ (£4.25bn). Η Τσέλσι ξόδεψε σχεδόν 290 εκατομμύρια ευρώ (£260m) λίρες για νέους παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των Γουέσλι Φοφάνα, και Ραχίμ Στέρλινγκ, αλλά έκανε κακό ξεκίνημα στη σεζόν χάνοντας από τη Λιντς και τη Σαουθάμπτον. Μετά την ήττα στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ζάγκρεμπ, η Τσέλσι απέλυσε τον προπονητή Τόμας Τούχελ ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές για ρήξη με τον Μπόλι για τις μεταγραφές. Κάποια στιγμή, ο Μπόλι ήθελε να αποκτήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Τούχελ αντικαταστάθηκε από τον Γκράχαμ Πότερ, ο οποίος, ως προπονητής της Μπράιτον, έχει εντυπωσιάσει πολλούς. Αλλά ο Πότερ δεν έχει δοκιμαστεί σε αυτό το επίπεδο και είναι μια ζαριά για την Τσέλσι.

Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όλα αλλάζουν… πάλι. Ο νέος προπονητής Έρικ Τεν Χαγκ θέλει να επαναλάβει την επιτυχία του με τον Άγιαξ, και έχει ξοδέψει  145 εκατομμύρια ευρώ (£130m) για να φέρει τον Αντόνι και τον Λισάντρο Μαρτίνεθ από την παλιά του ομάδα στο Ολντ Τράφορντ. Έχει υπογράψει και τον Κασίμερο από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι νέες μεταγραφές του Τεν Χαγκ και οι αποχωρήσεις πολλών παικτών, συμπεριλαμβανομένων των Έντινσον Καβάνι και Πολ Πογκμπά, δείχνουν την πρόθεσή του να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού της Γιουνάιτεντ. Αυτό θα πάρει χρόνο. Η πρόοδος για τη Γιουνάιτεντ θα ήταν να προκριθούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ την επόμενη σεζόν.

Η ομάδα που έχει περισσότερες πιθανότητες να μπει στην πρώτη εξάδα είναι η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ, ο πλουσιότερος σύλλογος στον κόσμο, αφού την αγόρασαν οι Σαουδάραβες πέρυσι. Υπό τον προπονητή Έντι Χάου, η Νιούκαστλ έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο, όπως φαίνεται από την ισοπαλία 3-3 με τη Μάντσεστερ Σίτι αυτή τη σεζόν. Η Νιούκαστλ έχει καλές πιθανότητες να προκριθεί για να παίξει στην Ευρώπη του χρόνου. Η στρατολόγηση της Νιούκαστλ ήταν αναπτυξιακή, με βλέμμα στο μέλλον, με νεαρούς παίκτες όπως ο Αλεξάντερ Ισάκ, από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ και ο Στιβ Μπότμαν από τη Λιλ.

Πρόβλεψη: 1. Μάντσεστερ Σίτι 2. Λίβερπουλ 3. Τότεναμ 4. Τσέλσι 5. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 6. Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ

Ο πάτος

Ο υποβιβασμός απειλεί πολλές ομάδες. Μετά την ήττα με 4-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι και 3-0 από την Άρσεναλ, η Μπόρνμουθ απέλυσε τον προπονητή Σκοτ Πάρκερ που έχασε με 9-0 στο Άνφιλντ της Λίβερπουλ. Τα αποτελέσματα έχουν βελτιωθεί αλλά ο Πάρκερ δεν έχει αντικατασταθεί ακόμα. Η Μπόρνμουθ εξαρτάται από παίκτες όπως ο Ντόμινικ Σολάνκε και ο Λιούις Κουκ που έπαιξαν για αυτήν στην Πρέμιερ Λιγκ όταν υποβιβάστηκαν πριν από δύο χρόνια. Δεν θα είναι αρκετό.

Η Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη επιστρέφει στην Πρέμιερ Λιγκ μετά από 23 χρόνια. Είναι αποφασισμένοι να μείνουν εκεί ξοδεύοντας  167 εκατομμύρια ευρώ (£150m) και αποκτώντας 22 παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του Τζέσε Λίνγκαρντ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (αυτός δεν κόστισε τίποτα). Την περασμένη σεζόν, η Φόρεστ είχε μόνο έναν βαθμό σε επτά αγώνες, όταν ανέλαβε ο μάνατζερ Στιβ Κούπερ. Έφτιαξε μια συνεκτική ομάδα που κέρδισε την άνοδο. Αυτή η ομάδα δεν υπάρχει πλέον. Για τον Κούπερ να το ξανακάνει στην Πρέμιερ Λιγκ θα είναι δύσκολο.

Η Λέστερ Σίτι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τελευταία θέση της Πρέμιερ Λιγκ. Δεν θα μείνουν εκεί. Η πρώτη ομάδα της Λέστερ μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε, αλλά δυσκολεύεται όταν βασικοί παίκτες, όπως ο Τζέιμς Μάντισον, τραυματίζονται. Η ομάδα δεν ενισχύθηκε το καλοκαίρι. Ο προπονητής Μπρένταν Ρότζερς έχει εκφράσει την απογοήτευσή του για την έλλειψη χρημάτων για την αγορά νέων παικτών. Μπορεί να φύγει.

Το πρόβλημα της Σαουθάμπτον είναι η συνέπεια. Αυτή τη σεζόν κέρδισε την Τσέλσι και τη Λέστερ αλλά ηττήθηκε με 4-1 από την Τότεναμ. Η Σαουθάμπτον έχει επικεντρωθεί στη νεολαία, αποκτώντας τέσσερις νεαρούς παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι (η Σίτι έχει την επιλογή να τους ξαναγοράσει όλους), ο σημαντικότερος παίκτης της παραμένει ο Τζέιμς Γουάρντ-Πρόουζ. Πρέπει να παραμείνει σε φόρμα για να παραμείνει η Σαουθάμπτον στην Πρέμιερ Λιγκ

Η Λιντς Γιουνάιτεντ επέζησε την τελευταία μέρα της περασμένης σεζόν. Δύο από τους καλύτερους παίκτες της έφυγαν. Ο Κάλβιν Φίλιπς πήγε στην Μάντσεστερ Σίτι και ο Ραφίνια στην Βαρκελώνη. Για να ενισχύσει την ομάδα του, ο προπονητής Τζέσι Μαρς έχει ξοδέψει χρήματα σε πέντε παίκτες, αλλά κανένας από αυτούς δεν έχει παίξει στην Πρέμιερ Λιγκ. Για να αποφευχθεί ο υποβιβασμός, πρέπει να υπάρχουν τρεις χειρότερες ομάδες. Η Λιντς μπορεί να έχει αρκετά για να επιβιώσει… απλώς.

Πρόβλεψη: 17. Λιντς Γιουνάιτεντ 18. Σαουθάμπτον 19. Νότιγχαμ Φόρεστ 20. Μπόρνμουθ

Και πάλι, δεν έχω πάντα δίκιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δολοφονία Κατσούρη: Ποινικές διώξεις για κακούργημα σε πέντε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Basketball Champions League: Μάχη πρόκρισης για τον ΠΑΟΚ

Πεντάμηνος αποκλεισμός του τζουντόκα Μάιντοβ επειδή έκανε τον σταυρό του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα