ΑΘΗΝΑ
14:13
|
06.06.2026
Tο πορτραίτο του νέου βασιλιά στα νέα νομίσματα, αλλά από πίσω και πάλι η Ελισάβετ στα πρώτα 50p.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη νέα συλλογή νομισμάτων με την εικόνα του μονάρχη Κάρολου Γ΄ παρουσίασε το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Σήμερα έχουμε την τιμή να αποκαλύψουμε το πρώτο επίσημο πορτραίτο της Αυτού Μεγαλειότητας του βασιλιά Κάρολου Γ’ που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε μια συλλογή αναμνηστικών νομισμάτων που τιμά τη ζωή και την κληρονομιά της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’», ανέφερε το Βασιλικό Νομισματοκοπείο που δημιουργεί νομίσματα για το Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα από 1.100 χρόνια.

Σχεδιασμένο από τον Βρετανό γλύπτη Μάρτιν Τζένινγκς (Martin Jennings) και με την «έγκριση» του βασιλιά πλέον, Κάρολου, το πορτραίτο αυτό θα εμφανίζεται σε κάθε νέο νόμισμα. Τηρώντας την παράδοση το πρόσωπό του θα είναι στραμμένο προς τα αριστερά, όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο αναφορικά με τους βασιλείς. Η βασίλισσα κοιτούσε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Τα πρώτα νέα νομίσματα με το πορτραίτο του Κάρολου θα κυκλοφορήσουν σε λίγες εβδομάδες και θα είναι οι επταγωνικές 50 πέννες. Ωστόσο η πίσω πλευρά του κέρματος θα είναι αφιερωμένη στη στέψη της εκλιπούσης Ελισάβετ Β΄ το 1953.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«6ος Αγώνας RUN BIKE CARE 2026» την Κυριακή 7 Ιουνίου-Ποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν

Νέο εργατικό ατύχημα στη Ζώνη Περάματος: Τραυματίστηκε 23χρονος ναυτικός

Ένας νεκρός μετά από επίθεση σε τουρκικό αλιευτικό στη Μαύρη Θάλασσα

Ημέρα διαλόγου στη Θεσσαλονίκη: Προϋποθέσεις για μια κυρίαρχη χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα