Στροφή 180 μοιρών, έκανε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή που καταβάλλεται από άτομα που κερδίζουν πάνω από 150.000 λίρες ετησίως, και είχε επικριθεί ως άδικο καθώς στη χώρα αυξάνεται ραγδαία το κόστος διαβίωσης.
Η απόφαση, η οποία σηματοδοτεί μια ταπεινωτική στιγμή για την νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, έρχεται αφού αρκετοί βουλευτές των Τόρις εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο.
Ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικ Μπέρι είχε προειδοποιήσει προηγουμένως τους βουλευτές των Τόρις που ψήφισαν κατά των φορολογικών μέτρων της Πρωθυπουργού ότι θα εκδιώκονταν από το κοινοβουλευτικό κόμμα, αλλά όλο και περισσότερο, φαινόταν ότι η Λιζ Τρας δεν είχε τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να περάσει την πρόταση από το Κοινοβούλιο.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάργηση του φορολογικού συντελεστή του 45% επισκίασε την αποστολή μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Κατά συνέπεια ανακοινώνω ότι δεν θα προχωρήσουμε. Μιλήσαμε με κόσμο, ακούσαμε τον κόσμο, το καταλαβαίνω», ανέφερε o Κουάρτενγκ, προσθέτοντας ότι το μέτρο είχε καταλήξει να αποτελεί έναν τεράστιο περισπασμό από το συνολικό οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Η απόσυρση του μέτρου «θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή των βασικών στοιχείων του σχεδίου μας για την ανάπτυξη, το οποίο ξεκινά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα κοστίσει 60 δισ. λίρες για έξι μήνες, αν και πρόκειται να έχει διάρκεια δύο χρόνια για τα νοικοκυριά.
Λίγο αργότερα μιλώντας στο BBC ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ενώ ερωτηθείς αν χρωστά μια συγγνώμη στους πολίτες είπε πως «ακούσαμε τους ανθρώπους, και ναι. Υπάρχει ταπεινοφροσήνη και μεταμέλεια για το θέμα. Και χαίρομαι γι’ αυτό». Το αντιπολιτευόμενο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είχε ήδη ζητήσει την παραίτηση του Κουάρτενγκ.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων λιτότητας, ο Βρετανός υπουργός σχολίασε ότι «δεν το θεωρεί καθόλου πιθανό» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Οι Εργατικοί, από την πλευρά τους, ζήτησαν από την κυβέρνηση να «αντιστρέψει ολόκληρη την οικονομική, απαξιωμένη στρατηγική της», με την Ρέιτσελ Ριβς να σχολιάζει ότι η απόσυρση του μέτρου «ήρθε πολύ αργά για τις οικογένειες που θα πληρώνουν υψηλότερα στεγαστικά δάνεια και υψηλότερες τιμές για τα επόμενα χρόνια».