ΑΘΗΝΑ
12:09
|
27.04.2024
Οι εκρήξεις της Δευτέρας σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά τον θάνατο ανώτερου αξιωματούχου της αλ-Σαμπάμπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 36 τραυματίστηκαν στην πόλη Μπελεντγουέιν της κεντρικής Σομαλίας τη Δευτέρα από τις εκρήξεις τριών παγιδευμένων αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα δύο πρώτα οχήματα στόχευαν τη στρατιωτική βάση Λάμα – Γκαλάι που λειτουργεί επίσης ως αρχηγείο της τοπικής κυβέρνησης και φιλοξενεί τα γραφεία του αναπληρωτή αρχηγού της πολιτείας Χιρσχαμπέλε και του κυβερνήτη της περιοχής Χιράν. Το τρίτο παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη ενώ κατευθυνόταν προς τον ίδιο στόχο όπου σημειώθηκαν οι δύο εκρήξεις νωρίτερα την ημέρα.

Μεταξύ των νεκρών στις πρωινές εκρήξεις είναι ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής Χιράν, Αμπουκάρ Σέιχ Μάντεϊ και ο υπουργός Υγείας της περιοχής Ζακαρίγιε Μοχάμεντ Άχμεντ.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση αλ-Σαμπάμπ.

Το Μπελεντγουέιν, περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια του Μογκαντίσου, υπήρξε το κέντρο μιας πρόσφατης κινητοποίησης της τοπικής κοινότητας κατά της αλ-Σαμπάμπ. Τοπικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της περιοχής Χιράν, ηγήθηκαν των κοινοτικών δυνάμεων που πολέμησαν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων της Σομαλίας, καταλαμβάνοντας δεκάδες χωριά.

Νεκρός ανώτερος αξιωματούχος της αλ Σαμπάμπ

Οι εκρήξεις της Δευτέρας σημειώθηκαν λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση της Σομαλίας ανέφερε ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος της αλ-Σαμπάμπ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην περιοχή Χαράμκα, το Σάββατο.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πληροφοριών ανέφερε ότι ο συνιδρυτής της αλ-Σαμπάμ, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης των εθνικών δυνάμεων σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους.

Ο Ναντίρ, γνωστός και ως Αμπντουλάχ Γιάρε, ένας ανώτερος αξιωματούχος της αλ-Σαμπάμπ, κατείχε πολλές θέσεις εντός της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των μέσων ενημέρωσης, των οικονομικών και του κηρύγματος και ήταν στενός συνεργάτης του ηγέτη της οργάνωσης Άχμεντι Άμπντι Γκοντάν, που σκοτώθηκε σε αμερικανικό χτύπημα τον Σεπτέμβριο του 2014, και του σημερινού εμίρη Άχμπεντ Ουμάρ Αμπου Ουμπαϊντάχ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προσφέρει 3 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη ή τον θάνατο του Ναντίρ και 6 εκατομμύρια δολάρια για τον Ουμπαϊντάχ.

Με πληροφορίες από VOA news

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο σκουπιδιών και έβαλαν φωτιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα